Bir zamanlar Pers İmparatorluğu’nun başkentiydi. Bugün ise İran’ın merkezinde bir metropol. Dünyanın en güzel mimari yapılarından bazıları hâlâ bu şehirde. Muhteşem mozaik kubbeleri, uzun minareleri, görkemli sarayları ve camileriyle İsfahan, “Nesf-i Cihan” yani “Dünyanın Yarısı” sıfatını alan bir şehir. İranlılar kente bu unvanı vermiş ama yabancı ziyaretçiler de hayranlıklarını ifade etmekten geri durmuyor.
Kentin her ziyaretçinin gözüne çarpan özelliklerinden biri İsfahan’ın içinden geçen Zayende Nehri üzerindeki efsanevi köprüler. Bu köprülerin en eskisi Pol-e-Şehristan. “Pol” Farsçada köprü anlamına geliyor. Sasaniler devrinde (3.-7. yüzyıl) inşa edilen, Büveyhi ve Selçuklu dönemlerinde onarımdan geçen köprü, kentin doğusundaki tarihi Cey bölgesinde bulunuyor. Eskiden köy olan kuzeydeki Şehristan ile güneydeki tarım arazilerini birbirine bağlayan köprü, bugün ayaklarının altındaki tarihi fark etmeden her gün köprüden geçen yayaları İsfahan’daki fuar alanına götürüyor.
Onun daha batısında Safevi hükümdarı Şah İkinci Abbas tarafından 1650 civarlarında inşa edilen iki katlı Pol-e Kaju köprüsü var. On dört kemerden oluşan, 133 metre uzunluğundaki ve 12 metre genişliğindeki köprü İsfahan’ın en güzel köprüsü olarak kabul ediliyor. Köprünün üst katında iki tarafı yayaların kullandığı kemerli bir yol var. Yolun ortasındaki ana şeritten ise eskiden atlar ve at arabaları geçermiş. Köprünün orta kısmında çini ve sanatsal işlerle süslenmiş teras benzeri yapıda ise eskiden şahlar oturur manzaranın tadını çıkarırmış. Onlarca oda benzeri bölmeden oluşan alt kat ise yerel yöneticiler tarafından kullanılırmış. Yerel yöneticiler merasim günlerinde yapılan kürek yarışlarını buradan seyredermiş.
Köprünün batı ayağındaki merdivenler ise sosyal etkinliklerde ve buluşma noktası olarak kullanılırmış. Pol-e Kaju, inşasının üzerinden 350 yıl geçmesine rağmen hâlen cıvıl cıvıl bir yer. Dünyanın dört yanından insanlar buluşmak, konuşmak, şarkı söylemek ya da sadece vakit geçirmek için buraya geliyor. 36 yaşındaki İsfahanlı Doktor Mine Al-Monitor’a şöyle diyor: “Bence İsfahan’ın en güzel köprülerinden biri bu. Gece ışıklar yanınca daha da güzel oluyor. Işıklar suya yansıyor, tabii nehirde su varsa.”
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.