RAMALLAH, Batı Şeria -- Ramallah’ta bir markette 9 yaşındaki Muhammed Ali annesinden ona meyve suyu almasını istiyor, fakat “İsrail meyve suyu olmasın.’’ diye ekliyor. Al-Monitor bunun sebebini sorduğunda Muhammed şöyle diyor: “Çünkü onlar Gazze’deki çocukları öldürüyor.’’
Bu çocuk farkında olmayabilir ama Batı Şeria ve Gazze’de başlatılan kampanyalarla binlerce Filistinli İsrail mallarını boykot ediyor. Boykot çağrısı yapan posterler Batı Şeria’nın her yerinde. Bunun İsrail ve Filistin ekonomilerine nasıl bir etki yapacağı henüz belli değil. Ancak analistler ve kampanya organizatörleri meselenin ekonomiden ibaret olmadığını vurguluyor.
Boykotun öncü aktivistlerinden Filistin Halk Partisi üyesi Halid Mansur, “Bunun Filistin toplumunda bir yaşam biçimi olması gerektiğine’’ inanıyor.
Birzeit Üniversitesi öğretim görevlisi ve ekonomi uzmanı Nasır Abdül Kerim de şu değerlendirmeyi yapıyor: “İsrail mallarını boykot kampanyaları, ekonomik sonuçların ötesine geçiyor. Bu, İsrail’e olan ekonomik bağımlılığı kısmen de olsa ortadan kaldırmaya katkı yapan vatani ve ahlaki bir görevdir.”
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.