Kısa süre önce Şam'dan dönen Lübnanlı bir siyasetçiye göre Suriye’de 3 Haziran'da yapılacak devlet başkanlığı seçimleri, Suriyeli yetkilileri meşgul eden neredeyse tek konu hâline gelmiş durumda. Al-Monitor’a konuşan siyasetçi, Suriyeli liderlerin sadece seçimleri konuştuğunu ve tümüyle seçim sonuçlarına kilitlendiğini anlatıyor.
Elbette, kast edilen seçimin gerçek sonucu değil. Zira Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yeniden seçileceği şimdiden kesin görünüyor. Suriyeli yöneticileri ilgilendiren asıl konu, siyasi ve diplomatik yansımaların ülkedeki gidişatı nasıl etkileyeceğidir. Dış güçler ortaya çıkan sonuca nasıl tepki verecek? Batılılar, düşman gördükleri Esad'ın yasal ve meşru bir onayla iktidarda kalması karşısında ne yapacak? Cenevre Konferansı süreci nasıl devam edecek, yoksa bitecek mi?
Aynı Lübnanlı kaynağa göre üst düzey Suriyeli yetkililer, bu esnada sahadaki gelişmelere ve “uzlaşma” başlığı altında silahlı muhaliflerle bir dizi bölgede sağlanan yerel ve kısmi ateşkeslere de odaklanıyorlar. Kaynak, Humus örneğinde görüldüğü gibi son günlerde iki boyutlu bir modelin ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Rejim, “devrimin başkenti” diye anılan Humus'ta kontrolü sağlarken, eski kent bölgesinde kuşatma altında kalan son mahallelerde kanlı bir savaşın önüne geçen kısmi bir anlaşmayı kabul etti. Bu yaklaşım, Halep'te yaşanması beklenen mücadele açısından da önem taşıyor.
Sahadaki durumu son derece kırılgan olarak tanımlayan Lübnanlı siyasetçi, uzlaşma sürecinin henüz çok erken bir evrede olduğunu ve anlaşma sağlanan bölgelerdeki ateşkeslerle sınırlı kaldığını belirtiyor. Kaynağın anlattıklarına göre bu uzlaşı modeli, Suriye ordusunun bir veya birkaç mahallede bir silahlı muhalif grupla "uzlaşmayı" kabul etmesinden ibaret. Bunun ardından, çatışmayı durduracak adımlar atılıyor ve Suriyeli makamlar, silahlı militanları "ulusal savunma komitelerine" dâhil etme adı altında onlara maaş ve lojistik sağlamış oluyor. Ancak pratikte değişen bir şey olmuyor. Zira rejim askerleri çoğu durumda uzlaşmanın kapsadığı alanlara giremiyor ve devlet kurumlarının yokluğu orada devam ediyor. Lübnanlı siyasetçi, uzlaşma sağlanan bölgelerde kargaşa ve kanunsuzluğun sürmesine ek olarak, ara sıra küçük çaplı çatışmaların da yaşandığını belirtiyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.