GAZZE ŞEHRİ, Gazze Şeridi -- Hamas yönetimindeki İçişleri Bakanlığı istediğini yaptırabilirse Gazze Şeridi sokaklarında artık davul zurnalı kutlamalar yapılamayacak. Bakanlık 16 Kasım’da çıkardığı genelgeyle ocak ayından itibaren kamusal alanlarda kutlamalar ve başka etkinlikler yapılmasını yasakladı. Yasak uygulanırsa bir Filistin geleneği yok olacak.
Kararın tetiklediği tepkilere bakılırsa yasağı uygulamak zor olacak, özellikle de halkın bütçesine uygun kapalı mekânların azlığı düşünülürse. Konu sosyal medyada ve diğer platformlarda da hararetle tartışılıyor. Zira karar sadece kutlamaları değil, sokaklarda ve diğer kamu alanlarında yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan düğünleri ve cenaze merasimlerini de etkiliyor.
İçişleri Bakanlığı sonuncusu nisanda olmak üzere benzer kararları daha önce de almıştı. Gazze halkının yasağa bu defa uyup uymayacağını, bakanlığın kararı uygulatıp uygulatamayacağını önümüzdeki haftalar gösterecek.
Bakanlık yetkililerine göre yasak kararı sık sık gelen gürültü şikâyetlerinden dolayı alındı. Sokakta yapılan kalabalık toplantılar hastalara ve ders çalışan öğrencilere rahatsızlık veriyor. Ayrıca bazen ana caddeler kapatıldığı için başka insanlar da sıkıntı yaşıyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.