رفتن به محتوای اصلی

دیدار نخست وزیر عراق از واشینگتن و بحث درباره دوران پسا داعش

با نزدیک‌تر شدن به آزادی موصل از چنگال داعش، مباحثی درون دولت ترامپ دربارهٔ فرمول ثبات درازمدت در عراق، شکل گرفته است.

U.S. President Donald Trump meets with Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., March 20, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque - RTX31WQK

واشینگتن - حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، در حال دیدار از واشینگتن است و رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، همتایان خود از ۶۸ کشور جهان را در اجلاس ضد داعش طی روزهای ۲۲ و ۲۳ مارس میزبانی می‌کند. در همین حال، بحثی درون دولت ترامپ درگرفته و موضوع آن، چگونگی طرح‌های پس از آزادسازی موصل است و این که تا چه اندازه باید بر ایران فشار آورد تا فضایی بدهد که عراق بتواند جمعیت سنی‌مذهب بیگانه‌شدهٔ خود را دوباره با کلیت جامعه وفق دهد.

بحث بر سر این است: چگونه می‌توان اطمینان حاصل کرد که جوامع سنی و سرزمین‌های آزاد شده از چنگال داعش، بار دیگر تبدیل به زمینی حاصلخیز برای پرورش افراط‌گرایان سنی نشوند. مانند آن‌چه در سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴، پس از خروج نیروهای آمریکایی از عراق و سیاست‌های فرقه‌گرایانهٔ دولت نوری المالکی در بغداد روی داد و جوامع اهل سنت عراق را دل‌زده کرد.

نیکلاس هِرَس، کارشناس خاورمیانه در مرکزی برای امنیت آمریکای جدید، می‌گوید که بحث در دولت ترامپ بر سر این است که ایالات متحده پس از آزادی موصل چه‌قدر باید در خاک عراق بماند تا اطمینان یابد که عراق توانایی ادامه به صورت یک کشور متحد و بازجذب جوامع سنی را دارد؛ و تا چه حد باید علیه نفوذ ایران فشار آورد.

هرس روز ۲۱ مارس به المانیتور گفت:‌ «اساساً مباحثات بر سر این سئوال شکل گرفته‌اند که تا چه حد باید آمریکا در داخل عراق برای باثبات‌کردن این کشور اقدام کند… با توجه به این که عراق به زودی از چنگال داعش آزاد می‌شود و حمایت محلی بسیار اندکی در آن مناطق برای [نیروهای شیعهٔ] حشد الشعبی یا دولت بغداد وجود دارد.»

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish