رفتن به محتوای اصلی

آیا پاکستان از محور عربستان سعودی فاصله میگیرد؟

درخواست پشتیبانی پاکستان از حملات هوایی عربستان سعودی به یمن با مخالفتهای شدید در داخل پاکستان مواجه شد و پارلمان این کشور نیز به اتفاق آرا تصمیم گرفت در این جنگ بی طرف بماند، تصمیمی که آزردگی عربستان سعودی را به دنبال داشت.

A Houthi militant reacts at the yard of the residence of the military commander of the Houthi militant group, Abdullah Yahya al Hakim, after an air strike destroyed it, in Sanaa April 28, 2015. Saudi-led aircraft pounded Iran-allied Houthi militiamen and rebel army units on Monday, dashing hopes for a pause in fighting to let aid in as relief officials warned of a catastrophic humanitarian crisis. REUTERS/Khaled Abdullah - RTX1AM8S

در حالی‌که عربستان سعودی به وارد کردن فشار بر پاکستان به منظور جلب پشتیبانی ملموس این کشور از جنگ خود در یمن ادامه می‌دهد، اکثریت پاکستانی‌ها همچنان از موضع عدم مداخله در این منازعه پشتیبانی می‌کنند و حتی با صراحتی بی‌سابقه از پادشاهی عربستان و متحدان این کشور در خلیج فارس انتقاد می‌کنند.

نواز شریف، نخست وزیر پاکستان، و رهبری ارشد ارتش این کشور به منظور انجام رایزنی دیگری درباره درخواست ریاض برای پشتیبانی نظامی پاکستان از عملیات نظامی علیه حوثی‌های یمن، هفته گذشته به عربستان سعودی سفر کردند. شریف پس از پایان سفر گفت که درخواست‌های خاصی از او نشده است، اما او بر تعهد کشورش برای دفاع از پادشاهی سعودی در صورتی که مورد حمله واقع شود، تاکید دوباره کرده است. اما رهبری پاکستان هیچگونه کمک نظامی ملموسی پیشنهاد نکرده است. شهناز شریف، برادر نخست وزیر، نیز در تلاش برای قوت قلب دادن به رهبران کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به  طور جداگانه از عربستان دیدار کرده است، اما او نیز نتوانسته است از تنش در روابط فی مابین که در پی خودداری پاکستان از حمایت نظامی از عملیات طوفان قاطع ایجاد شده است، بکاهد. دولت نواز شریف به طور واضح از نه گفتن به کشورهای حاشیه خلیج فارس که وامدار آنان است، ناراحت است اما مخالفت‌های شدید داخلی با مشارکت پاکستان در این جنگ، عملا امکان اتخاذ هرگونه تصمیم دیگری را از شریف سلب کرده است.

از تصمیم پارلمان پاکستان مبنی بر بی‌طرف ماندن در جنگ یمن که به اتفاق آرا تصویب شد، به طور گسترده‌ای در داخل کشور قدردانی شد. استاد برجسته فیزیک، پرویز هودبوی، سرمقاله‌ای با عنوان «بگذارید سعودی غضبناک شود» نوشت و از دولت نواز شریف برای رد «امریه دیکتاتور گونه شورای همکاری خلیج فارس» و نه گفتن به «یک پادشاه کهنسال تحریک شده و شاهزاده‌گان عصبانی» ستایش کرد. نویسنده در این مقاله به پاکستانی‌ها اطمینان می‌دهد که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج نمی‌توانند کارگران مهمان پاکستانی را از کشورهای خود اخراج کنند یا «کشورهای نفتی خود را برای لحظه‌ای در فشار بگذارند.»

هودبوی در این مقاله، همچنین موضوع را به طور مستقیم به تبانی هسته‌ای بالقوه بین عربستان و پاکستان پیوند می‌دهد، موضوعی که به طور معمول در رسانه‌ها به آن پرداخته نمی‌شود. این فیزیکدان هسته‌ای به سعودی‌ها یادآوری می‌کند که «هیچ فروشنده هسته‌ای دیگری در دسترس نیست» و این‌که در مقابله با تهدید ایران، «پاکستان تنها کشوری است که می‌تواند در کوتاه مدت به طور بالقوه سلاح‌های هسته‌ای و یا چتر هسته‌ای محافظتی به عربستان سعودی ارائه کند.» نتیجه گیری نویسنده مقاله این است که پاکستان نباید هرگز به پادشاهی عربستان بمب بدهد.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish