Suriye’nin en yoksul, en kırılgan bölgelerinden biri olan Deyrizor vilayetinde şiddet olayları, işsizlik ve enflasyon gibi pek çok sıkıntıyla boğuşan gençler, geçimlerini tehdit eden yeni bir sorunla karşı karşıya: ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) bağlantılı birimlerde zorunlu askerlik.
Al-Monitor’un son üç haftada WhatsApp üzerinden gerçekleştirdiği mülakatlarda, aralarında gündelik işçilerin de beyaz yakalıların da olduğu Deyrizorlu sekiz kişi, askerlik hizmeti için tutuklanma riski nedeniyle gelirlerinin nasıl tehlikeye düştüğünü, azaldığını veya kesildiğini anlattılar. Gençlere göre zorunlu askerlik, ailelerini zaten kıt kanaat geçindiren pek çok genç insana haksız bir yük bindiriyor. Zorunlu hizmette verilen maaşların gönüllü asker olanlara verilen maaşlardan çok daha düşük olması tepkileri artırıyor.
Deyrizor’un doğu kırsalında yaşayan Suriye ordusundan firar etmiş bir kişi, 3 Şubat’taki görüşmemizde “İş bulamıyoruz, ailelerimizi geçindiremiyoruz ve şimdi bizi askere almak istiyorlar. Askerlik yapmak isteseydim Esad rejimiyle kalırdım” şeklinde konuştu.
Deyrizor’da önemli petrol yatakları bulunsa da sıradan vatandaşlar bu doğal zenginliklerden faydalanamıyor. Yetersiz belediye hizmetleri ve yoksulluk nedeniyle sıklıkla gösteriler düzenleniyor. Kaçakçılar petrolü vilayet dışına taşırken, her yıl yakıt sıkıntıları yaşanıyor ve insanlar kış aylarını titreyerek geçiriyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.