İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu 10 Ekim’de şu açıklamayı yapmıştı: “İsrail, Türkiye’nin Suriye’de Kürt bölgelerini işgal etmesini güçlü şekilde kınar ve Türkiye ile vekillerinin Kürtlere yönelik etnik temizliğe girişmesine karşı uyarır. İsrail, yiğit Kürt halkına insani yardım sağlamaya hazırdır.”
6 Kasım’a gelindiğinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely parlamentoya Netanyahu’nun yardım önerisinin hayata geçirildiği bilgisini verdi. Hotovely, “İsrail’e, diplomatik ve insani alanlarda başta olmak üzere pek çok destek talebi geldi. Kürtlerin derin endişesini anlıyoruz ve onlara çeşitli kanallardan yardım ediyoruz” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan kimliğinin saklı kalmasını isteyen bir yetkili, yardımların niteliğini soran Al-Monitor’a “tamamıyla insani” dedi ancak başkaca ayrıntı vermek istemedi.
Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı’yla sarsılan Suriyeli Kürtler, İsrail devletinin dayanışma açıklamasından normalde memnun olmalıydı ama öyle olmadı. Hatta pek çoğuna göre bu açıklama işleri daha da kötü etti.
Türkiye’nin hedefinde olan Kürt hâkimiyetindeki ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) bir yetkili, “Ne yapmaya çalıştıklarını anlamıyorum. Düşmanlarımızı iyice delirtiyorlar” dedi.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.