Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan 7 Nisan’da yapılan açıklamada Ezidi kadınlara tazminat ödenmesini öngören bir yasa tasarısının parlamentoya gönderildiği duyurulmuştu. Açıklamaya göre yasayla İslam Devleti (İD) tarafından kaçırılıp sonradan kurtulan kadınlara maddi tazminat ödenmesi, rehabilitasyon ve bakım sağlanması ve başka bazı yardımların verilmesi amaçlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı’ndaki Ezidi temsilcisi Sagvan Murad Cindi konu hakkında şöyle konuştu: “İD çetelerinin Ezidi kadınlara yaşattığı psikolojik ve fiziksel acıları ele alacak bir yasaya ihtiyaç olduğu aşikârdı. Ezidilerin çoğu Kürdistan’daki kamplara sığındı ve son derece zor koşullarda yaşıyorlar. Kadın mağdurlar evlerine döndükleri zaman muhtemelen diğer aile bireylerinin kayıp olduğu veya can güvenlikleri için ülkeyi terk ettiği gerçeğiyle karşılaşacaklar.”
Cumhurbaşkanlığı ve parlamento tasarıyı en kısa sürede yasalaştırmak amacıyla koordineli çalışıyor. Meclis Başkanı Muhammed El Halbusi yasayı geçirerek kaçırma olaylarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı umduklarını söyledi.
Meclis Hukuk Komisyonu Başkanı Ezidi vekil Saib Hıdır da tasarıya tam destek veriyor. Tasarının incelenmek üzere komisyona geldiğini belirten Hıdır, şöyle konuştu: “Yasanın en kısa sürede onaylanacağı konusunda iyimserim. Ezidilerden olsun, Irak’ın diğer unsurlarından olsun İD’in mağdur ettiği insanların haklarının güvence altına alınması hafife alınacak bir şey değildir.”
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.