Ana içeriğe atla

SDG komutanı: Türkiye’nin müdahalesi Suriye’de “ikinci büyük savaşı” tetikleyebilir

SDG’nin başkomutanı Mazlum Kobane Al-Monitor’a verdiği özel mülakatta Kürtlerin kuzeydoğu Suriye’deki karmaşık ittifak ilişkilerini değerlendirdi ve Türkiye’nin müdahalede bulunması halinde yeni bir savaşın tetiklenebileceğini öne sürdü.

Mazloum Kobani, SDF commander in chief is pictured during an interview with Reuters in Ain Issa, Syria, December 13, 2018. REUTERS/Rodi Said - RC14AB5F1520
SDG başkomutanı Mazlum Kobane Suriye’nin Ayn İsa kasabasında Reuters haber ajansına verdiği mülakat sırasında, 13 Aralık 2018 — REUTERS/Rodi Said

EL ÖMER PETROL SAHASI, Suriye — Beş yıl süren kanlı bir savaşın ardından Kürtlerin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve ABD önderliğindeki koalisyon, Bağuz’da son toprak parçasını kaybeden İslam Devleti’ne (İD) karşı zafer ilan etmenin eşiğinde. 10 Mart’ta doğu Suriye’deki El Ömer petrol sahası yakınlarında yoğun güvenlik önlemleriyle korunan bir tesiste Al-Monitor’a özel mülakat veren SDG başkomutanı Mazlum Kobane, İD hücrelerinin Suriye’de ve komşu Irak’ta kanlı faaliyetlerini sürdürdüğü bir ortamda “görev tamam” demek için henüz erken olduğu uyarısında bulundu. Koalisyon yetkililerinin “general” diye hitap ettiği 50 yaşındaki karizmatik Suriyeli Kürt, cihatçılara karşı mücadelenin baş mimarlarından biri olarak görülüyor.

Son dört buçuk yılda Kobane ile çalışmış olan farklı kademelerdeki Amerikalı diplomatlar ve subaylar, geçmişte Şahin Cilo kod ismiyle PKK’da yer almış olan Kobane’den övgüyle söz ediyorlar. 1984’ten beri Türkiye’de önce bağımsızlık, şimdi de özerklik için silahlı kampanya yürüten PKK, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terör örgütleri listesinde yer alıyor. Türkiye bu ironik durumu ABD’ye sıkça hatırlatıyor ve bu nedenle Kobane’nin gösterdiği maharet için ABD’de ödüllendirilmesi yakın zamanda pek olası değil. Gerçek ismi Ferhat Abdi Şahin olan Kobane, Türkiye’nin en çok aranan teröristler listesinde bulunuyor.

Kobane Suriye’nin sınır kasabası Kobani’nin yerlisi. PKK’nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan 1979’da Türkiye’den kaçarak bu kasabaya gitmişti. Öcalan Kobane’nin ilk akıl hocası oldu ve ikilinin beraber Fırat Nehri’ne girerken çektirdiği fotoğraf yakınlıklarının kanıtı olarak görülüyor.

Dik ve soğukkanlı bir yapısı olan Kobane’nin yakın çevresi, Kobanili hemşehrilerinden oluşuyor. Bu şaşırtıcı değil. Kendisi birden fazla suikast girişiminden kurtuldu. Suriyeli Kürt yetkililerin iddiasına göre bunlardan biri, Türk uçaklarının Kobane’yi hedef alarak Karaçok Dağı’na düzenlediği hava saldırısıydı. Kobane PKK’lı olduğunu reddetse de Öcalan’dan ilham alan Kürt siyasi yapılanmasına bağlı olduğu pek su götürmez. Ancak son dört yıldır Arap aşiretleriyle ortaklık ederek, Amerikalılarla haşır neşir olarak SDG’yi komuta etmesi, onu alışılmadık bir konuma koydu. Kobane’nin mensup olduğu hareket, Öcalan gölgede kalmasın diye ön plana çıkmayı cezalandıran bir kültüre sahip ve Kobane’nin mevcut konumu bu kültürle kolay kolay uyuşmuyor.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish