ABD ile Türkiye arasında Rahip Andrew Brunson krizi sürerken 31 Temmuz günü ajanslara bir bildiri düştü. Türkiye’de yaşayan 18 azınlık cemaati önderi ve ruhani liderin imzasını taşıyan bildiride özetle şöyle dendi: “Ülkemizde asırlardan beri yerleşik farklı din ve inanç mensubu kadim toplumların dini temsilcileri ve vakıf yöneticileri olarak inancımızı özgürce yaşamakta ve geleneklerimize göre ibadetlerimizi özgürce yerine getirmekteyiz. Baskı olduğunu iddia eden ve/veya ima eden beyanlar tamamen asılsızdır ve maksadını aşmaktadır.”
Bildiri ajanslara düşer düşmez bazı azınlık mensuplarının da tepkisine neden oldu. Türkiyeli Ermenilerin sorunlarını kamuoyuna anlatmak amacıyla yayın hayatına devam eden Agos gazetesi haberi “Özgürmüşüz de Haberimiz Yokmuş” başlığı ile manşetine taşıdı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan da Al-Monitor’a şöyle konuştu: “İbadetimiz üzerinde engel yoktur diyorlar. Bilhassa Ermeniler, kilisede ayin yaparken neden polis kilise kapısında bekliyor? Bu söylenenler yaşanan duruma tam uymuyor.”
Bildiriye bir tepki de HDP Milletvekili Garo Paylan’dan geldi. Paylan Al-Monitor’a şöyle dedi: “O bildiriyi okuduğumda bütün ruhanilerin birer rehine olduklarını bir kez daha hissettim. (...) Cumhuriyet tarihi boyunca burada kalan azınlık cemaatlerinin ruhani liderlikleri hep bir rehine olarak kullanıldılar. Patriğimizi seçemezken, herhangi bir ruhani kuruma özerk statü tanınmazken, Ermeni vakıfların seçimleri yapılamazken, geçmişte başımıza gelen büyük günahlarla yüzleşilmezken bir özgürlük bildirisine imza atmak bir rehinenin yapabileceği bir iştir. Bu bir sadakât ayinidir. Bu sadakât ayinine de hepsi katıldılar.”
Bildiride Rum Ortodoksları Patriği Patrik 1. Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Teoman Önder, Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze’nin de imzaları yer alıyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.