Türkiye’de her genel seçim öncesinde hükümetler kesenin ağzını açar; emekliye, asgari ücretliye, çiftçiye, esnafa seçim hediyeleri dağıtır. Ama başkanlık sistemine geçişi sağlayacak olan 24 Haziran seçimleri öncesinde açılan paketin eşi benzeri yakın geçmişte görülmedi.
Etkilediği kitleler dikkate alındığında nüfusun tamamını ilgilendiren paketin en tartışmalı bölümünü emekli ikramiyesi oluşturuyor. Çünkü 7 Temmuz 2015 tarihinde yapılan genel seçimler öncesinde ana muhalefet partisi CHP’nin “emekliye iki ikramiye”, “asgari ücretin 1500 liraya çıkarılması” gibi vaatleri iktidar kanadında “bütçe imkânları nedeniyle uygulanamaz” bulunmuştu. Hatta dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP vaatlerinin bütçeye aşırı yük getireceğine dikkat çekerek “CHP bu vaatleri gerçekleştirsin, ben de CHP’ye oy veririm.” demişti.
Ancak 2015 genel seçimlerinden sonra tekrar iktidara gelen AK Parti’nin CHP’nin kozlarını tek tek elinden alıp uygulamaya soktuğu görülüyor. Önce asgari ücret artırıldı şimdi de seçime 54 gün kala açılan paketle emeklilere dini bayramlardan önce biner lira ikramiye ödenmesi kararlaştırıldı.
CHP’nin ekonomi kökenli Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu kendi vaatlerinin hükümet tarafından uygulamaya konulması üzerine Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Mehmet Şimşek söz verdi, seçimde oyunu bize verecek.”
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.