Suriye ordusunun 10 Şubat’ta İsrail’e ait bir F-16 uçağını düşürmesi İran’la İsrail’in doğrudan çatışma ihtimalini yeniden gündeme getirdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu olayın hemen ardından İran’ın İsrail’in egemenliğini ihlal ettiğini ve bir insansız hava aracını Suriye’den İsrail hava sahasına soktuğunu söyledi. Suriye’deki İran varlığına dair “uyarılar” yaptığını anımsatan Netanyahu “İsrail her türlü saldırıya karşı kendini savunacaktır.” dedi. Bu arada İsrail ordusu da misillemede bulunduğunu ve “başkent Şam yakınlarındaki dört İran hedefi” dâhil olmak üzere Suriye’de bazı noktaları vurduğunu duyurdu.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İsrail’in iddialarına verdiği yanıtta İran’ın olaylara dâhil olduğunu şu ifadelerle yalanladı: “Siyonist rejimin bir F-16’nın düşürülmesi ve İran’a ait bir insansız hava aracının dahli ile ilgili iddiaları üzerinde durulmayacak kadar gülünç. İran İslam Cumhuriyeti Suriye’de meşru hükümetin talebiyle istişari nitelikte bir varlığa sahip.”
İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamkani de ertesi gün yaptığı açıklamada İsrail’in iddialarına “yalan” dedi, İran’ın Suriye’deki varlığının “askeri değil istişari” nitelikte olduğunu vurguladı.
Resmi açıklamalar bir yana Suriye’de İran’la İsrail arasında neler olduğunu daha iyi anlamak için öncelikle İran’ın Suriye’de gerilimi tırmandırmak için gerekli imkânlara ve bu yönde siyasi iradeye sahip olup olmadığına bakmak lazım.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.