Ana içeriğe atla

Ermeni kilisesi çatışmalardan sonra talancıların kurbanı

Diyarbakır’da bulunan ve Orta Doğu’nun en büyük Ermeni kilisesi olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin başı bugünlerde hırsızlarla dertte. Kilisenin bulunduğu bölgede sokağa çıkma yasağı olsa da birileri girmeyi başarıyor.

20161202_120315.jpg

DİYARBAKIR -- Surp Giragos Ermeni Kilisesi 1950’li yıllarda yeniden ibadete açıldı. Ancak 500 yıllık kilise 1980’lerin başında cemaat kalmayınca yeniden kaderine terk edildi. Camları kırıldı, çatısı çöktü, içi toprakla doldu.

Sadece duvarları ayakta kalan kilisenin kaderi 2008 yılında başlanan restorasyonla değişti. Restorasyon üç yıl sürdü. Kilisenin her köşesi titizlikle onarıldı. Horan denilen ve din adamlarının ayin yaptığı bölüm için dünyadaki üç horan ustasından biri Diyarbakır’a getirildi. Altı buçuk ay çalışan usta yedi horan inşa etti. Üç yıl süren yenileme Rusya’dan getirilen çanın yerine takılmasıyla tamamlandı.

Dünyanın dört bir yanına savrulan Ermeniler, kilise sayesinde bir kez daha Dikranagerd dedikleri Diyarbakır’da buluştu. Kilise yeniden ayinlere başladı, kente gelen turistlerin de uğrak yeri oldu.

Kilisenin dönüşümü hem Ermenileri hem de Diyarbakır halkını memnun etti. Ancak bu mutluluk kısa sürdü. Halk arasında “hendek çatışmaları” olarak bilinen süreç kiliseyi de etkiledi. PKK’nın şehir yapılanması YPS’nin kazdığı hendekleri ve barikatları kaldırmak için başlatılan operasyonun yürütüldüğü yerlerden biri de kilise çevresiydi.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish