ANKARA -- Sendika.org, Türkiye’de oldukça bilinen bir internet haber sitesi. Ancak sendika.org ismiyle bir site şu an için yok. Bu siteye girmek ve ana akım haberler dışındaki haberleri görmek isteyen okurlar, hafızaları iyiyse sendika62.org adresini kullanabilirler. Fakat bunu da ezberlemek gereksiz çünkü o isim de çok yakında değişebilir.
Sendika.org sitesinin isim değiştirme macerası ilk olarak 2015 yılında Başbakanlığa bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın kararıyla başladı. Bu kurum, internet sitesine yönelik erişim engeli kararı alınca sendika.org ismine 1 rakamını ekleyerek sendika1.org’u açtı. Bu site de kapatıldı, sendika2.org ismiyle yeniden okurlarının karşısına çıktılar. 61 kez kapatılan site son üç haftadır sendika62.org ismiyle yayında. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni Ali Ergin Demirhan, Al-Monitor’a 17 Eylül günü yaptığı açıklamada, “Üç haftadır kapatılmadık. Bu çok ilginç bir durum.” diyor.
Sendika.org’un kapatılma sıklığı Türkiye’deki siyasi dengelere göre değişiyor. Ergin, “Sokak hareketlerinin yüksek olduğu dönemlerde çok sık kapatılıyoruz” diyor. Site hakkında sadece başkanlık sisteminin onaylandığı 16 Nisan referandumu öncesindeki 14 gün boyunca her gün kapatma kararı verilmiş, her sabah site başka bir isimle yeniden açılmış. Demirhan, kapatma kararlarının zamanlamasının son zamanlarda değiştiğini söylüyor: “Bir süredir verilen kararlar dikkatimizi çekiyor. Bir gün erişim engeli kararı aldık ama o gün Türkiye’de önemli bir olay olmamıştı. Ertesi gün Kürt siyasetçilere yönelik kapsamlı bir operasyon yapıldı. Yani sadece önemli olaylar olurken yaptığımız haberler nedeniyle değil, önemli olaylar öncesinde de kapatılıyoruz.”
Bu sadece sendika.org için geçerli bir durum değil. Erişim engeline yönelik kararlardan nasibini alan yüzlerce haber sitesinden biri de Dicle Haber Ajansı (DİHA). Kürtlere yönelik hak ihlallerini gündeme getiren bu internet sitesi de 48 kez erişime engellendi. DİHA da farklı uzantılar alarak diha.net, diha.com olarak okuyucusuyla buluşmaya devam etti. Son olarak ekim 2016’da kanun hükmünde kararnameyle kapatıldı. Yerine bu kez DİHABER ismiyle başka bir ajans kuruldu. Toplamda 16 kez erişime engellenen bu ajans da ağustos ayında kanun hükmünde kararname ile kapatıldı.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.