Associated Press ajansının 5 Mayıs’ta Iraklı ve ABD’li yetkililere dayanarak geçtiği habere göre Irak Başbakanı Haydar El Ebadi, ABD askerlerinin İslam Devleti (İD) ile mücadele tamamlandıktan sonra Irak’ta kalması için ABD yönetimiyle temaslar yürütüyor. Ajansa bilgi veren Amerikalı yetkililere göre Washington’la Bağdat yeni bir silahlı isyan tehlikesine karşı ABD varlığının uzun vadeli olması gerektiği konusunda mutabık. Ancak bölgedeki kutuplaşmanın derinleşmesi ve sertleşen rekabet siyaseti böyle bir anlaşmanın sonuçlandırılmasını engelliyor.
Sadr hareketinin silahlı kanadı olan Seraya El Selam örgütünün medya birimi, habere ilişkin Al-Monitor’a yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı: “Komutan hazretleri Mukteda El Sadr, Amerikalı veya değil işgal güçlerinin varlığını kesinlikle reddediyor.” Sadr daha şubat ayında tüm yabancı askerlerin Irak’tan gitmesini istemişti.
Asaib Ehl El Hak Sözcüsü Naim Abudi de Al-Monitor’a yaptığı açıklamada ABD askeri varlığına karşı olduklarını vurguladı: “Kahraman ordumuz ve Halk Seferberlik Birlikleri’nin (HSB) kazandığı zaferler Irak devletini güçlendirdi. Irak bu gücünü kullanarak dış tehditleri savuşturabilir. Irak’ın şu an herhangi bir yabancı güce ihtiyacı yok. Irak’ın egemenliğini korumanın en iyi yolu kendi gücüne güvenmesidir.”
Peki, ABD güçlerinin Irak’ta kalması yönünde karar verilirse örgütler ABD’li askerleri hedef alır mı? Abudi bu soruya yanıt vermezken Seraya El Selam açıklamasında “Tüm seçenekler masadadır.” şeklinde tehditkâr bir ifade kullanıldı.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.