Avrupa Parlamentosu Maşrık Ülkeleri ile İlişkiler Heyeti Başkanı Marisa Matias, Al-Monitor’a verdiği mülakatta Avrupa’nın Suriye’deki hedefinin ülkenin bütünlüğünü korumak olması gerektiğini vurguladı.
Matias’ın başında bulunduğu parlamenterler heyetinin ilgi alanı Suriye’nin yanı sıra Ürdün, Lübnan ve Mısır’ı kapsıyor. Suriye savaşını etnik ve dini bir çatışma olarak gören yanlış bir algının Avrupa Birliği’nde yaygın olduğunu belirten Matias, bu bakış açısının “birleşik Suriye” hedefini baltalama riski taşıdığını ifade etti.
Al-Monitor’un sorularını e-mail yoluyla yanıtlayan Matias’a göre Suriye’de savaş sonrası istikrar ancak Suriyelilerin başını çektiği ve “tüm muhatapları” kapsayan bir siyasi süreçle sağlanabilir, Avrupa Parlamentosu da bu doğrultuda üstüne düşeni yapmalı. Avrupa’nın Suriye gibi ülkeleri yargılamaması gerektiğini belirten Matias, AB’nin Orta Doğu’da şu an fazla aktif olmadığını, Suriye savaşında tarafları doğrudan görüşmelere teşvik etmek için daha çok çaba harcaması gerektiğini söyledi.
Matias ayrıca Suriye’den Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelere kaçan mültecilerin yükünü hafifletmek için AB’nin daha fazla destek vermesi gerektiğini kaydetti.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.