PKK ile düşük yoğunluklu savaş sürerken Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) bölüneceği ya da alternatif bir Kürt partisinin kurulacağına dair iddialar kulisleri hareketlendirdi.
Spekülasyonları tetikleyen, PKK’nin şiddet stratejisine dönmesini eleştiren HDP milletvekili Altan Tan’ın "Kürt siyasetinde bir yol ayrımındayız. Bu savaş stratejisi devam ederse; ağırlıklı sol, sosyalist, seküler söylem devam ederse, farklı oluşumlar olabilir" sözleri oldu.
Ardından CHP milletvekili Erdoğan Toprak AKP’nin İslamcı bir Kürt partisi kurmaya çalıştığını iddia etti: “İktidar, Kürt siyasetinde kendi kontrollerinde, bir alternatif parti oluşumuna yönelmiş görünüyor... Çözüm sürecinde AKP, Irak ile Suriye’deki Kürt siyasi hareketleriyle, Diyarbakır’da toplantılar organize edilmesine olanak sağlamıştı. Şimdi de Suriye’deki PYD karşıtı Kürt siyasi partilerini 11 Haziran’da Şanlıurfa’da toplayarak, Barzani ile iş birliği içinde, bölgesel Kürt siyasetini örgütleme çabasına girdi. Eş zamanlı olarak, Güneydoğu’da ‘inançlı Kürtleri’ çatısı altında toplayacak bir Kürt AKP’si oluşturma gayretlerine hız verdi.”
Barış sürecinin müzakereden çatışmaya kayması üzerine Kürt siyasetinde bir hareketlenmenin olduğu doğru. Sağ, İslamcı ve sosyalist tonlar taşıyan Kürt siyasi yelpazesinde ortaklık arayışları arttı. Dikkat çeken gelişmelerden biri Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) ile Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin (T-KDP) birleşmesi yönündeki adımdı. Diğeri ise Kürt partilerinden beşinin ortak cephe kurma girişimiydi. Ancak bu hareketlilik ne HDP’nin bölünmesi ne de AKP patentli bir Kürt partisinin kurulmasıyla ilgili.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.