Türkiye’deki Kürt hareketinin taraftarları, Kürt çoğunluklu güneydoğunun en büyük kenti Diyarbakır’a “Amed” derler ve bu ismi Kürtlerin ataları olarak kabul ettikleri, MÖ 6’ncı yüzyılda bölgede hüküm sürmüş olan Med İmparatorluğu’na dayandırırlar. Türkiye’de dört-beş yıl öncesine kadar bölücülük soruşturmalarına hedef olan Amed adı, ülkenin Kürt sorununa barışçı yollardan çözüm bulma iddiasıyla başlatılan siyasi süreçler sayesinde kabullenilme yoluna girmişti. Hatta, Türkiye’de ikinci futbol liginde oynamakta olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor futbol kulübünün adı kulübün 28 Ekim 2014’te toplanan kongresinde “Amed SK” olarak değiştirilmiş ve Türkiye Futbol Federasyonu, yeşil-kırmızı-beyaz renkli takımın bu yeni adını tanımıştı.
Amed ismi Türk milliyetçi kamuoyuna “Kürt ayrılıkçılığını” çağrıştırmaya devam etse de bu isim değişikliğinin yapıldığı 2014’te AKP hükümeti ve PKK arasında, “çözüm süreci” adı altında devam ede gelen bir çatışmasızlık durumu söz konusuydu. Bir spor kulübünün resmen “Amed” adını alabilmesi, sürecin karakteristikleri sayesinde Kürt kimliğine ve dolayısıyla Kürtçe isimlere o dönemde gösterilen hoşgörüye bağlanabilir.
Spor medyasının ve taraftarlarının tercih ettiği adla “Amedspor”, 1972’de Diyarbakır’da “Melikahmet Turanspor” adıyla kuruldu ve uzun yıllar amatör liglerde mücadele etti. Kulübün adı, 1990’da Diyarbakır Belediyesi tarafından satın alındıktan sonra “Diyarbakır Belediyespor” olarak değiştirildi. Belediyeyi ise 1999’dan bu yana yerel seçimleri üst üste kazanan Kürt partileri yönetiyor. Dolayısıyla “Amedspor” sahipliği, taraftarı ve tabii ki adıyla da Kürt kimlikli bir futbol takımı.
“Amedspor”un Amedspor olabilmesinde en büyük paya sahip olan “çözüm süreci” ise 24 Temmuz’da yerini savaşa bıraktı. Savaş alanı şimdilik dağlardan ziyade şehirler. Cizre, Şırnak, Silopi gibi şehir ve kasabaların yanı sıra Diyarbakır’ın bir kısmı da savaş alanı olduğu için “Amedspor”, bugünlerde antrenman ve maçlarını kentin başka bir köşesinden yankılanan bomba, top ve makineli tüfek sesleri eşliğinde yapıyor. Şehrin surlarla çevrili tarihi ilçesi Sur, aylardır barikatların ardındaki PKK milisleriyle hükümet güçleri arasında, sivillerin de can verdiği kanlı ve yıkıcı bir kent savaşına sahne oluyor. İlçe halkı evlerini terke zorlanırken, silahlı direnişi bastırmak için tank ve zırhlı muharebe araçlarının Sur’da kullanılması sonucunda ilçenin bazı mahallelerinde oluşan yıkım manzarası, Suriye’deki felaket tablosunu andırır hale geldi. Amedspor taraftarları da halkın kolektif biçimde cezalandırıldığı, hükümet güçlerinin ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğu bu şehirde yaşarken biriktirdikleri öfkeyi tribünlere taşıyabiliyorlar.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.