Filistinlilerin İsraillilere karşı saldırıları ekimden bu yana sürerken Filistin Yönetimi ile İsrail arasında siyasi uçurum büyüyor. İsrail, Filistin Yönetimi ile Başkan Mahmud Abbas’ı saldırıları kışkırtmakla suçluyor. Bu suçlamaları İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu 15 Aralık’ta, İsrail’in BM nezdindeki Büyükelçisi Danny Danon da 23 Ekim’de dile getirdi.
Ancak ilginç bir şekilde İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki güvenlik eş güdümü neredeyse topyekûn siyasi kırılmaya rağmen artarak devam ediyor.
İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Batı Şeria’daki Mülki İdare Başkanı David Menachem 14 Ekim’de güvenlik eş güdümünün sürdüğünü, Filistin bölgelerindeki güvenlik durumunda yaşanan kötüye gidişin bunu değiştirmediğini açıkladı.
Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi ise 4 Kasım’da yaptığı açıklamada İsrail ile olan güvenlik ilişkilerinin, siyasi ve ekonomik ilişkilerin net şekilde tanımlanmasını talep etti. Ancak İsrail Savunma Bakanlığı Siyasi-Askeri Büro Müdürü Amos Gilad 27 Kasım’da Filistin güvenlik birimlerinin Batı Şeria’daki güvenliğin daha fazla bozulmasını önlemek için İsrail güvenlik güçleriyle tam bir eş güdüm hâlinde çalıştığını belirtti.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.