Rus Hava Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyine doğru taşarak Suriye-Türkiye sınır hattına yakın bölgelerde yaptığı uçuşlar, IŞİD-karşıtı koalisyon uçaklarının bölgedeki hareketliliği nedeniyle halihazırda gergin olan Türkiye-Suriye sınır hattını daha da ısıttı.
Önce Türk Dışişleri Bakanlığı Su-30 ve Su-24 tipi Rus uçaklarının 3-4 Ekim tarihlerinde Hatay’da Türk hava sahasını ihlal ettiğini bildirdi. Sonra da Genelkurmay Başkanlığı ‘kimliği tanımlanamayan’ bir MIG-29’un dört dakika süreyle sınır devriyesinde olan bir Türk F-16’sına 52 saniye boyunca füze kilidi attığını açıkladı. Ayrıca Suriye’deki hava savunma bataryalarının sınır hattında uçan Türk F-16’larına radar kilidi attıkları da açıklandı.
Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Al-Monitor’a konuşan güvenlik analisti Arda Mevütoğlu şöyle diyor: “Rusya bu tür taciz ve ihlallerle Türkiye ve ABD liderliğindeki IŞİD-karşıtı koalisyon hava gücüne hem ‘ben buradayım’ mesajı veriyor hem de Türkiye ve koalisyonun imkan kabiliyetlerinin bir testini yapıyor”.
Rusya Eylül başından bu yana Suriye'nin Lazkiye kenti yakınlarındaki Basel El Esad Havaalanı'na savaş uçakları ve helikopterler sevk ediyor. Bugüne kadar Suriye'ye konuşlanan ve varlıkları açık kaynaklarda da teyit edilmiş uçaklar şöyle: 4 Su-30SM, 12 Su-24, 12 Su-25, 6 Su-34, bir Il-20M ve 15-20 civarında Mi-8 genel maksat ve Mi-24 saldırı helikopteri. Bunlardan Su-30SM'ler av-önleme ve hava üstünlüğü; Su-24 ve Su-34'ler taktik bombardıman, Su-25'ler yakın hava desteği, Il-20M ise elektronik istihbarat (ELINT) görevlerinde kullanılıyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.