Ana içeriğe atla

İsrail ordusu: Nusra Cephesi’yle ilişkimiz yok

İsrail’deki Dürzi toplumu Suriye’deki kardeşlerinin akıbeti hakkında endişelenirken İsrail ordu sözcüsü Tuğgeneral Moti Almoz Al-Monitor’a verdiği mülakatta İsrail’in Nusra Cephesi’yle iş birliği yaptığı iddialarını reddediyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.

Israeli soldiers walk near the frontier with Syria near Majdel Shams in the Golan Heights April 27, 2015. An Israeli air strike killed four militants on Sunday as they placed an explosive on a fence near Israel's frontier with Syria in the annexed Golan Heights, an Israeli military source said. REUTERS/Baz Ratner  - RTX1AIJ3
Golan Tepeleri’ndeki Suriye sınırında yer alan Mecd El Şem yakınlarında dolaşan İsrailli askerler, 27 Nisan 2015 — REUTERS/Baz Ratner

22 Haziran akşamı İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Hermon Dağı’ndaki üssünden Golan Tepeleri’ne giden kıvrımlı yolda askeri bir ambulans ilerliyordu. Ambulans, ordunun Suriye’den gelen yaralıların tedavisi için kurduğu sahra hastanesine gidiyordu. Aracın içinde Hermon Tugayı’ndan bir doktorla bir sağlık görevlisi ve durumu kritik olan iki Suriyeli yaralı vardı. Ambulanstakiler bir sonraki virajda başlarına gelecekleri hayal bile edemezdi.

Araç, Golan Tepeleri’nde büyükçe bir Dürzi köyü olan Mecd El Şems yakınlarında yolun iki tarafında bekleyen kalabalık bir grupla karşılaştı ve olaylar başladı. Sayıları 150 civarında olan Dürzi köylüler ambulansa taş atmaya başladı. Ambulans Neve Ativ isimli İsrail köyüne kaçmaya çalıştı ancak arazi araçlarıyla gelen bir grup Dürzi yolu kesti. Öfkeli kalabalık ambulansı ele geçirmeyi başarırken aracın içinde bulunan doktor, sağlık görevlisi ve sürücü hafif şekilde yaralandı. Takviye bir IDF birliği olup biteni uzaktan çaresizce izlerken kalabalık yaralılara saldırdı. Yaralılardan biri olay yerinde hayatını kaybederken, ağır durumda olan diğeri şu an bir İsrail hastanesinde bilinci kapalı şekilde yatıyor. İsrail topraklarında ilk defa savaşta yaralanan insanlar linç edilmişti.

Olay hem IDF’i hem İsrail toplumunu şoke etti. Başbakan Benjamin Netanyahu 24 Temmuz’da Dürzi toplumunun liderleriyle görüşmeyi planlıyordu.

Olayın ertesi günü Dürzi toplumunun liderleri acilen toplandı ve yaşananları oy birliğiyle kınadı. Öte yandan Dürzilere yönelik bilgilendirme kampanyasına hız veren İsrail, Nusra Cephesi militanlarıyla iş birliği yapmadığı, onlara yardım etmediği konusunda Dürzileri ikna etmeye çalışıyor. Ancak Dürzi toplumunda birçok kişi tedavi için İsrail’e getirilen çoğu Suriyelinin Nusra Cephesi mensubu olduğundan emin. 11 Haziran’da bu örgütün Dürzilerin yaşadığı Türkiye sınırındaki kuzey Suriye’de bir Dürzi katliamı gerçekleştirdiği iddia edilmişti.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish