Suudi önderliğindeki koalisyonun Yemen’de Husilere karşı 26 Mart’ta başlattığı Kararlı Fırtına Harekâtı devam ederken lehte ve aleyhte yeni tutumlar ortaya çıkıyor ve bölgesel ittifakların haritası yeniden çiziliyor.
Savaşa ilişkin tavrını 30 Mart’ta kısa bir açıklamayla duyuran Hamas, Yemen’de siyasal meşruiyeti savundu ve Yemen halkının demokratik yollardan uzlaşıya varması gerektiğini belirtti. Açıklamada Hamas’ın Yemen’in bütünlüğünü ve güvenliğini desteklediği, Yemenliler arasında diyalog ve uzlaşıdan yana olduğu belirtildi. Ayrıca Hamas’ın Arap bölgesinin istikrar ve güvenliğini desteklediği ve bunlara zarar veren her şeyin karşısında olduğu kaydedildi.
Hamas’ın Yemen’e dair tek açıklaması olan bu metnin özen ve hassasiyetle yazıldığı görülüyor. Hamas, Husi karşıtı savaşa ilişkin lehte veya aleyhte açık bir tutum almıyor. Zira bunu yapması hâlinde kendisine ağır bir siyasi fatura çıkarılmasından çekiniyor, ya koalisyonun başını çeken Suudi Arabistan tarafından ya da Husilerin yanında duran İran tarafından.
Hamas’ın Yemen konusundaki bu hassasiyeti hareketin Suriye’deki ayaklanmanın başlamasının ardından 2 Nisan 2011’de yaptığı resmi açıklamayı akla getiriyor. Hamas’ın o açıklaması Suriye ve İran tarafından rejim karşıtı isyancılara destek olarak algılandı. Bunun sonucunda o günlerde “direniş ekseni” olarak bilinen ülkeler ile Hamas arasında hâlen devam eden tarihi bir çatlak yaşandı. Bu nedenle Hamas, Yemen konusundaki tutumunu açıklamadan önce birkaç gün iç istişareler yaptı. Neticede olası gelişmelere göre yoruma açık ve Yemen krizindeki farklı tarafları büyük ölçüde tatmin eden ifadeler kullandı.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.