Erdoğan’ın “başkanlık sistemi” provası
İçlerinde AKP’lilerin de olduğu önemli bir çoğunluğa göre Erdoğan’ın 19 Ocak’ta başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısı, bir sistem değişikliği ‘provası’ idi.
19 Ocak, Türkiye’nin siyasi tarihine önemli bir gün olarak yazılacak. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yansıyan tek karelik fotoğraf bile bize çok şey anlatıyor. Ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan masanın başında. Sağ ve sol tarafında bakanlar kurulu üyeleri sıralanmış.
Türkiye’de 65 yaşına giren çok partili hayatı bilenler için yeni ve sürpriz görüntüler değil bunlar. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevini yapan 12’nci isim ve ondan önceki 5 mevkidaşı da aynı şekilde hükümeti toplamıştı. Erdoğan, seçimden önce ve seçildikten sonra da yetkilerini sonuna kadar kullanacağını ilan etmişti. Dolayısıyla şaşırmaya gerek yok.
Öyleyse neden bu toplantıya daha öncekilerle karşılaştırılmayacak derecede anlam yükleniyor ve tepki gösteriliyor?
Evet, daha önceki Cumhurbaşkanları da hükümete başkanlık yaptı. Erdoğan’ın da böyle bir toplantı yapmaya yetkisi var. Fakat şöyle bir fark var: Anayasa bu yetkilerin tabii afet, salgın hastalık, ekonomik bunalım, savaş gibi olağanüstü koşullarda kullanılmasını istiyor.