Liderlik macerası: Bu kez Afrika’dan…
Komşular üzerinden bölge liderliği çabası çöken Erdoğan, bu kez Afrika turundan kendisine İslam dünyasının liderliği payesi çıkarmaya çalışıyor. Ama işi zor.
Kürtler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim 2014’te müjde verircesine “Düştü düşüyor” dediği Kobani’nin İslam Devleti’nin (İD) elinden kurtuluşunu kutladığı sıralarda bir başka coğrafya İslam dünyasının liderliğine oynayan Türklerin şovuna sahne oldu. Sözünü ettiğimiz yer Afrika Boynuzu ülkeleri ve özelde Somali.
Erdoğan, Etiyopya ile başladığı Afrika turunu, Suudi Kralı Abdullah’ın cenaze törenine katılmak için verdiği kısa bir aradan sonra Cibuti ve Somali ziyaretleriyle tamamladı.
22 yıl sonra 19 Ağustos 2011’de bölge dışından Somali’ye giden ilk lider olarak tarihe geçen Erdoğan, 25 Ocak 2015’teki ikinci ziyaretinde Somaliler tarafından coşku ile karşılandı.
Erdoğan, ziyaret sırasında Mogadişu Havalimanı’nda Türk müteahhitlerin yaptığı yeni terminal binası ile Türk İktisadı ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) inşa ettirdiği 200 yataklı hastanenin açılış törenlerine katıldı. İmzalanan protokollere göre Türkiye 5 yıl boyunca hastaneye uzman personel ve mali destek sağlayacak. Erdoğan ayrıca Mogadişu’da 10 bin konut yaptırma sözü verdi. 2012’den beri Somali’ye uçan THY’nin de her gün Mogadişu’ya sefer düzenlemesi kararlaştırıldı.