Başbakan Ahmet Davutoğlu 2 Ocak’ta Hristiyan ve Yahudi cemaatleri de dahil Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlerin temsilcileriyle bir araya geldi. O görüşmeden iyi bir haber de çıktı: Hükümet İstanbul’a yeni bir kilise yapılmasına izin verdi. Haberlerde bu iznin, “Cumhuriyet tarihinde bir ilk” olduğu vurgulandı, zira Osmanlı İmparatorluğu’nun dağıldığı Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Türkiye’de hiçbir yeni Hristiyan ibadethanesi inşa edilmemişti.
Yeni kilise İstanbul Atatürk Havaalanı’nın yakınlarına, Yeşilköy’e yapılacak ve Süryaniler’e hizmet verecek. Batı’da fazla bilinmeyen bu cemaat en kadim Hristiyan geleneklerinden birinin temsilcisidir. Nitekim, ibadetlerini halen İsa’nın konuştuğu dil olan Aramice olarak gerçekleştirirler. Türkiye’de yaşayan yaklaşık 17 bin Süryani’nin çoğu İstanbul’da yaşadığı için, doğal olarak büyük bir kiliseye ihtiyaçları var.
Aslında Süryanilere İstanbul’da bir kilise sözü ilk olarak 2009’da verilmişti. Ancak kısa süre öncesine dek Azınlık Vakıfları Temsilciliği görevini yürüten Laki Vingas’a göre proje bürokratik engeller nedeniyle askıda kaldı. Al-Monitor’a konuşan Vingas, Başbakan Davutoğlu’nun projeye verdiği desteğin önemli olduğunu belirtse de yıllardır beklenen kilise için topun halen onayı verecek olan Kültür Bakanlığı’nın sahasında olduğuna dikkat çekti.
Öte yandan, teknik konular bir kenara, Türkiye’nin neredeyse bir asır sonra yeni bir kilisenin inşasına (fazlasıyla yavaş da olsa) izin vermesi üzerinde düşünülmeye değer bir gelişmedir. Bunun, sık sık Türkiye’yi laiklikten uzaklaştırmakla suçlanan “İslamcı” Ak Parti iktidarında gerçekleşmesi de bilhassa anlamlıdır. Peki bu bir çelişki değil midir?
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.