Ana içeriğe atla

Türkiye’de solun en yakıcı sorunu: Kürtler

Merkez sol, hafızasını tamamen kaybetti. Seçimi kaybetmesinin gerçek nedenini bulmak yerine bir kez daha kaçmayı yeğledi. Bir iç tartışmaya girmesi kaçınılmaz.

Selahattin Demirtas, co-chairman of the pro-Kurdish Peoples' Democracy Party (HDP) and presidential candidate, speaks during an election rally in Diyarbakir, August 8, 2014. Tayyip Erdogan is set to secure his place in history as Turkey's first popularly-elected president on Sunday, but his tightening grip on power has polarised the nation, worried Western allies and raised fears of creeping authoritarianism. Demirtas was running a distant third. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS ELECTIONS) - RTR41Q

Her ittifakın bir amacı vardır. Türkiye’de, kendini merkez sol olarak gören CHP ile Türk milliyetçisi MHP’nin son Cumhurbaşkanlığı seçimi ile zirve yapan garip ittifakının amacı da Başbakan ve AKP lideri Tayyip Erdoğan’ı durdurmaktı. Bir kez daha yenilgiye uğradılar.

Erdoğan halkın oylarıyla 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçildi. Onlar da, 2002’den bu yana her seçimde aşağıya düşen kayayı, Sisifos benzeri kaderlerine razı olarak, bir kez daha yukarı yuvarlamaya başladılar bile. Bir kere daha aşağı düşmek üzere, kendi acı sonsuzluklarını yarattılar.

CHP ise, merkez solun Kürtlerle işbirliğine yaptığı, ülkenin doğusundan batısına fırtına gibi estiği, değişimi ve demokrasiyi seslendirdiği, yerel seçimlerde birinci parti olduğu yılları hatırına dahi getirmedi. Kaybetmenin suçunu, ilkeleri olmayan bu pragmatik ittifakta bulmaktansa,  yeteri kadar çalışamamış olmakta buldu, hatta kendini başarılı gördü.

CHP içinde kendini, milliyetçiliğin öz Türkçesi olan “Ulusalcı” diye adlandıran, fazla bir gücü de olmayan sağcı kanadın eleştirel değerlendirmesi ise onlar açısından trajikomikti: Partinin sol şeridini boş bırakmak…

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish