GAZZE, Gazze Şeridi — Bekâret zarı, cinsel taciz, namus cinayeti gibi konular Gazze’de genelde halının altına süpürülen tabu konulardır. Filistin Kadın Sorunları Merkezi’nce düzenlenen “Kadının Gözünden” isimli film festivali, kadın yönetmenlerin bu hassas konuları işleyen filmlerini beyaz perdeye taşıdı. Eserler, kalite bakımından diğer Arap ve yabancı filmlerin epey gerisinde kalsa da en büyük yankıyı onlar uyandırdı. Festival, 2-3 Ekim tarihlerinde Gazze’deki Reşad El Şava konferans salonunda gerçekleşti.
Gerdek Gecesi
“Kırmızı Leke” farklı toplumsal geleneklerin merceğinden gerdek gecesine bakan, beş dakikalık bir kısa metraj filmi. Bekâretin göstergesi olarak kadının düğün gecesinde kanaması gerekirken, filmin kahramanı bu olayı yaşamıyor. Kadın, kocasının öfkesine ve çevresinin kuşkulu bakışlarına maruz kalıyor. Ancak utanç çok geçmeden gurura dönüşüyor. Zira kayınvalidesiyle birlikte doktora giden gelin, bakire olduğunu teyit eden ve ancak cerrahi müdahaleyle açılabilecek esnek bir zara sahip olduğunu belirten bir rapor alıyor.
Filmin yönetmeni Rima Mahmud, Al-Monitor’la yaptığı görüşmede birçok kişinin kendisini filmi çekmekten caydırmaya çalıştığını anlatıyor: “Bu denli hassas bir konuyu işlememe yönünde uyarıldım. Birtakım genç adamlar, filmin kendilerine olumsuz bazı davranışlar atfettiği iddiasıyla beni mahkemeye vermekle tehdit ettiler ve tepkiler bu olayla başladı.”
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.