Trump’ın İran’la yapacağı anlaşmada kritik unsur: Denetçilerin erişim imkânı
BM’nin nükleer denetim ajansını yıllardır engelleyen İran’ın yeni bir anlaşmada denetçilere ne kadar erişim imkânı tanıyacağı tartışılıyor.
WASHINGTON — ABD Başkanı Donald Trump, nükleer denetçilerin İran’da yeniden göreve başlayacağını söylüyor ve bunu ilk tur müzakerelerde sağlanan kritik bir kazanım olarak lanse ediyor. Ancak asıl soru, İran’ın denetçileri kabul edip etmeyeceği değil, denetçilerin ülke içinde ne kadar erişim imkânına sahip olacağıdır.
Trump 23 Haziran’da Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, “nükleer dürüstlük” sağlamak amacıyla “İran gelecekte uzun bir süre için (sonsuza dek!!!) en üst düzey nükleer denetimleri tümüyle ve eksiksiz olarak kabul etti” ifadesini kullandı.
Bu açıklamaya hemen itiraz eden İranlı yetkililer, herhangi bir denetimin planlanmadığını söylediler. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi X’teki paylaşımında nükleer denetim için yaptırımların kaldırılmasının ön koşul olacağını kaydetti.
ABD ile İran arasında geçen hafta sağlanan ön anlaşma, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokları dâhil olmak üzere İran’ın nükleer programı konusunda en az 60 gün sürecek müzakerelerin zeminini hazırladı.