Ana içeriğe atla

İdlib’deki cihatçıların para aklama çarkı

Heyet Tahrir El Şam liderleri, ekonomik kaynakları ve girişimleri kontrol altında tutmak ve para aklamak için hakimiyetindeki bölgelerde muhtelif alanlara mali yatırımlar yapıyorlar.

A general view shows men standing outside the Sultan Daraya restaurant in the rebel-controlled northern city of Idlib, Syria, July 1, 2017.
Suriye’nin kuzeyinde isyancıların kontrolünde bulunan İdlib’deki Sultan Daraya restoranın önünde duran bir adam, 1 Temmuz 2017 — Omar Ha Kadour/AFP via Getty Images

HALEP, Suriye — İdlib ve Suriye’nin kuzeybatı kırsalını kontrol eden Heyet Tahrir El Şam’ın önde gelen liderleri muhtelif ekonomik alanlarda yaptıkları yatırımlarla göze çarpıyor. Para aklama operasyonları da olması muhtemel bu girişimler, varlığını devam ettirmek ve nüfuz alanını genişletmeye çalışan HTŞ yönetimi tarafından destekleniyor.

Örgütün Halep’in kuzeybatısındaki Darat İzza’da bulunan merkezi bir pazarı yerini kapatarak yerine alışveriş merkezi inşa etme kararı üzerine 28 Temmuz’da onlarca kent sakini HTŞ ve ona bağlı Kurtuluş Hükümeti’ni protesto etti.

Protestocular, HTŞ’nin kararı uygulamak için pazar yerine düzenlediği ve tüccarları dükkanlarını terk etmeye zorladığı baskın sırasında gözaltına alınan vatandaşların serbest bırakılmasını talep ettiler.

Darat İzza kent merkezinde bulunan ve yerel halkın uğrak yerlerinden biri olan halk pazarından bir esnaf isminin açıklanmaması kaydıyla Al-Monitor’a şunları aktardı: “Kuzey bölgesindeki HTŞ’ye bağlı Kurtuluş Hükümeti temmuz sonunda kent merkezindeki sebze-meyve pazarını kapatma kararı aldı. Burayı yıkarak yerine alışveriş merkezi inşa etmek istiyor. Burası, kentin en eski pazar yerlerinden biridir ve geçtiğimiz on yıllar boyunca onlarca insanın ekmek kapısı olagelmiştir.”

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish