SÜLEYMANİYE, Irak — Kürtler ve merkezi Irak hükümeti son dört aydır Kürt bağımsızlık referandumu ve Kerkük de dâhil ihtilaflı bölgeler üzerinden süren tahripkâr husumetle meşgulken İslam Devleti’nin propaganda kanallarından biri olan Telegram uygulaması, başta Kerkük’ün güneybatısındaki Havice’de olmak üzere Irak güvenlik güçlerine yönelik onlarca suikast girişimi mesajıyla dolup taştı.
Mayıs ayında yapılacak seçimlerle meşgul olan Bağdat yönetimi ise saha komutanlarının bu girişimlere dair uyarılarına ilk etapta kulak asmadı. Hükümetin bu kayıtsızlığı 18 Şubat akşamına kadar sürdü. Halk Seferberlik Birlikleri’ne (HSB) bağlı bir istihbarat birimi talimat üzerine Havice’nin 290 kilometre uzağındaki Saduniye köyüne doğru yola çıktı. Köyün yakınlarından HSB birliğini pusuya düşüren bir grup İD militanı çoğu Basralı olan ve bölgeyi tanımayan genç HSB savaşçılarının hepsini yaklaşık yarım saat içinde etkisiz hale getirdi.
Telegram’da İD’e ait Neşir kanalında paylaşılan ve pusuya ait olduğu bildirilen videoda HSB savaşçıları ile AK-47’ler, PK makineli tüfeklerin yanı sıra her yere götürdükleri GoPro kameralar taşıyan İD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı ve bir dizi aracın yandığı görülüyor. Olaydan iki hafta önce yine Neşir kanalında paylaşılan “Mücahitin Hayatı” başlıklı bir dizi fotoğrafta da yaklaşık yarım düzine İD militanının bir kamp ateşinin etrafında rahatça oturdukları görülüyordu. Bu paylaşımın altında yatan mesaj şuydu: Örgüt bölgede kalıcı bir yapıya sahip.
Şaşkına dönen Basralı aileler, Başbakan Haydar El Ebadi’nin ekim başında “kurtarıldığını” açıkladığı bir bölgede İD’in halen böylesi cüretkar bir saldırı düzenleyebildiğini görünce dehşete kapıldı, olaya ilişkin kapsamlı bir soruşturma istedi. HSB birliğinin pusuya nasıl düşürüldüğü ve birliğe yardım için bölgeye niçin destek kuvvet sevk edilmediği henüz bilinmiyor. Ancak konuya ilişkin soruşturma açan hükümet bölgeyi uyuyan İD hücrelerinden temizlemek için yeni bir operasyon da başlattı. Saldırının İD militanlarının Havice’de giderek artan etkinliği ve Erbil-Bağdat geriliminin üstüne bölgeye getirebileceği ilave istikrarsızlık konusunda Bağdat yönetiminin gözünü açmaya yetip yetmeyeceği ise belirsiz.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.