KAHİRE — İtalyan üniversite öğrencisi Giulio Regeni’nin geçtiğimiz yıl Kahire’de öldürülmesi üzerine Avrupa Parlamentosu Mısır’a askeri yardımların ve silah satışlarının durdurulmasını istemişti. Avrupa Birliği üyeleri de Mısır’ın insan hakları ihlallerine son vermesini talep etmiş, Mısır’la yeni iş birliklerine gidilmeyeceğini, ülkedeki baskılar sürdükçe ilişkilerin normal seyrinde devam edemeyeceğini söylemişti. Bu olayların sadece bir yıl önce yaşanmış olması bugün oldukça tuhaf görünüyor.
Zira Mısır geçtiğimiz günlerde AB’nin en güçlü isimlerinden Alman Şansölyesi Angela Merkel’i ağırladı ve Merkel Mısır’ın ekonomik programına yarım milyar dolar destek sözü verdi. Ancak Mısır’a yardım eli uzatan ilk Avrupa ülkesi Almanya değildi. Merkel’den önce 2 Mart’ta Kahire’ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da 25 Şubat’ta gerçekleştirdiği ziyarette Mısır’a 150 milyon dolarlık bir mali paketle destek vereceklerini açıklamıştı.
Mısır Devlet Bilgi Servisi’nin verileri incelendiğinde Mısır’la Avrupa arasında 2016’da gerçekleşen resmi ziyaretlerin sayısı belirgin bir yakınlaşmanın yaşandığını gösteriyor. Avrupa devletlerinin Mısır’daki hak ihlalleri konusunda sessizleşmesi de dikkat çekiyor. İkili görüşmelerin güvenlik ve ekonomiye odaklanması Avrupa’nın Mısır rejimine karşı tavır değiştirdiğine işaret ediyor.
Nitekim AB İnsan Hakları Özel Temsilcisi Stavros Lambrinidis bile Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile 23 Şubat’ta yaptığı görüşmede “Mısır’ın AB için stratejik önemini” dile getirdi.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.