Ankara saldırısının kritik soruları
17 Şubat’ta Ankara’yı kana bulayan araçlı intihar saldırısı eylem tipi, lokasyonu ve hedefi açısından Ankara’da bir ilk ve devleti kritik kararlar vermeye zorluyor.
17 Şubat’ta Ankara’da gerçekleşen araçlı intihar saldırısında çoğu askeri personel 28 kişi hayatını kaybetti, 100’e yakın kişi de yaralandı.
Bu saldırı, üç yönden Ankara’da bu güne kadar yaşanan saldırılar arasında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Öncelikle eylem tipi açısından. Ankara’da şimdiye kadar gerçekleştirilen intihar saldırılarında ilk kez hareket halindeki bir araç kullandı.
İkincisi saldırının lokasyonu: Saldırı Türkiye’nin stratejik merkezi sayılabilecek, çok kritik bir noktada, parlamentoya 500 Genelkurmay Başkanlığı’na 300, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 150 ve generallerin kaldığı lojmanların girişine sadece 100 metre mesafede gerçekleşti. Nitekim, “Devlet mahallesi” adıyla bilinen bölge ilk kez böyle bir eyleme sahne oldu.
Son olarak, saldırı hedefleri açısından da Ankara için bir ilk. Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarının karargahlarında çalışan askeri personel ile sivil memurlar ilk kez bir saldırının hedefi oldu. Şimdi bu saldırıdan sonra herkesin sorduğu soru şu: Böyle bir eylem başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin herhangi bir metropolünde tekrar yaşanabilir mi?