Ana içeriğe atla

Orta Doğu’daki seçimler ikbâl vaat etmiyor

Mısır, Suriye ve Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri bölge istikrarı ve demokrasisi için pek umut vaat etmiyor. İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiştir.

A worker stands and works on a campaign billboard of presidential candidate and Egypt's former army chief Abdel Fattah al-Sisi, along a highway in Cairo May 12, 2014. An influential Qatar-based Islamist whose fiery sermons have caused tension between Gulf states said on Sunday that Egyptian presidential front runner Abdel Fattah al-Sisi will only bring downfall to the country. Sisi is expected to easily win the May 26-27 presidential election. The only other candidate is leftist politician Hamdeen Sabahi, w

Orta Doğu'nun yakın geleceğini bölgenin yaklaşmakta olan üç cumhurbaşkanlığı seçimi şekillendirecek. Ancak işlerin seyri bölgedeki anti demokratik statükonun devamına işaret ediyormuş gibi duruyor. Zira seçimler, artık neredeyse unutulan Arap Baharı'nın o asi günlerinde pek çok kişinin umut ve özlemle beklediği gerçek demokrasi için fazla ümit vaat etmiyor.

Mısır'da 26-27 Mayıs'ta düzenlenecek seçimleri, Suriye'de 3 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri takip edecek. Ardından da 10 Ağustos'ta Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek. Türkiye'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı ilk kez parlamento yerine halk tarafından seçilecek ve bu seçim şüphesiz Mısır ve Suriye'dekilerin aksine Batı'nın demokratik standartlarına uygun olarak gerçekleşecek.  

Ancak hem Türkiye hem de Batı'daki pek çok kişi, bu seçimleri Orta Doğu'nun aşina olduğu, otokratik eğilimli bir adayın kazanmasından korkuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki kararını henüz açıkça ilan etmedi.

Nitekim Erdoğan, bu hafta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Afyon kampında yaptığı konuşmada da bu konudaki kararını halen vermediğini yineledi. Hürriyet'in haberine göre Başbakan AKP'li milletvekillerine şöyle dedi: "Henüz Henüz cumhurbaşkanlığı konusunda bir karar vermiş değilim. Kararımı verdiğimde bilahare açıklayacağım. Ama çıkarsam, yetkilerimi sonuna kadar kullanırım. Cumhurbaşkanının yetkileri Anayasa’nın 104’üncü maddesinde yer alıyor. Bu yetkileri sonuna kadar kullanırım. Cumhurbaşkanı bir kere yürütmenin başıdır''.

SUBSCRIBER EXCLUSIVE

Continue reading this exclusive analysis

Original reporting and analysis unavailable elsewhere. Subscribe to AL-MONITOR to read this story and access everything we publish