ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir beklenen görüşmesi gerçekleşti. Türkiye siyaseti günler öncesinden bu görüşmeye kilitlenmişti. Zira Erdoğan’ın YPG’ye silah vermesi konusunda Trump’a yönelik sert eleştirilerde bulunacağı ve Fethullah Gülen’in iadesini isteyeceği bekleniyordu. Ancak görüşmede Türkiye tarafının hiç beklemediği bir konu gündeme geldi. Trump, Türkiye’de altı aydır tutuklu bulunan Amerikalı Pastör Andrew Brunson’un serbest bırakılmasını istedi.
Andrew Brunson Protestan cemaatine ait İzmir Diriliş Kilisesi’nin pastörüydü. Uzun süredir bu kilisede görev yapan Brunson, ailesi ile birlikte İzmir’de yaşıyordu. Hayatı, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından değişti. 7 Ekim 2016’da karakoldan bir çağrı kâğıdı aldı. Eşiyle birlikte gittiği karakolda, G82 kapsamına alındığını öğrendi. G82, “milli güvenlik aleyhine faaliyetler” olarak nitelendiriliyor ve bu kapsama alınan kişiler sınır dışı ediliyor. Brunson ve eşi de başka bir gerekçe gösterilmeden sınır dışı edilmek üzere İzmir Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Avukatlarıyla ve ABD Konsolosluğu yetkilileriyle görüşmesine izin verilmeden tam 64 gün bu merkezde bekletildi. Daha sonra eşi serbest bırakıldı ancak Brunson gözaltına alındı, aralık ayında tutuklandı.
Brunson altı aydır tutuklu ve hakkındaki iddianame hala hazırlanmadı. Dosyası üzerinde gizlilik kararı bulunduğu için de neyle suçlandığını bilmiyor. Hukuki durum böyle. Ancak Brunson hakkında tutuklandığı aralık ayından bu yana çıkan haberler onun neyle suçlandığı konusunda kamuoyunda bir algı oluşmasına neden oldu. Hükümete yakın gazeteler Brunson’un önce PKK örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle suçlandığını ilan etti. Suçlamalar bir süre sonra yön değiştirdi, Brunson için bu kez FETÖ örgütü suçlaması yapıldı. İddialar öyle bir boyuta ulaştı ki buna göre Brunson FETÖ’nün “Hristiyan imamıydı”!
İddialara göre Brunson hakkındaki tek delil bir gizli tanık ifadesi. Bu gizli tanığın kimliği hakkında bir bilgi yok. Gizli tanık beyanlarında sık sık Brunson’un Antep’e gittiğine dikkat çekiyor. Ve bu ziyaretleri PKK’ya yardım ettiği iddiası olarak soruşturma makamlarına sunuyor.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.