Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkenin güneyinde ortaya çıkan “gerçekler” karşısında Ankara’nın Suriye politikasının “yeniden kalibre” edilmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklamalar, Semih İdiz tarafından Al-Monitor okuyucularına aktarıldı.
Gül’ün çıkışı, başarısız bölgesel siyasetin üzerine bir de yolsuzluk skandalıyla boğuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir meydan okuma olarak yorumlandı. Tülin Daloğlu’nun da bildirdiği gibi, Erdoğan’la Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’yi uğraştıran sorunlarda kabahat kabul etmeme çizgisini sürdürüyor, yolsuzluk soruşturmasının da dış güçlerce desteklenen bir darbe girişimi olduğunu iddia ediyor.
Tahran’dan bildiren Ali Hashem ise Türkiye’nin İran’la ilişkilerini güçlendirmeye yöneldiğini, Ankara’nın yavaş yavaş U dönüşü yaparak Tahran’ın Suriye’de siyasi çözümü savunan çizgisine yaklaştığını anlatıyor.
Diğer yandan, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif’in 16 Ocak’ta Moskova’ya birlikte gitmesi, simgesel bir gelişme olmanın ötesindeydi. Muallim ertesi gün hükümetinin Halep’te ateşkes önerisini açıkladı.
AL-MONITOR All-Access gives you unlimited access to all our journalism, the full Daily Briefing, exclusive interviews, premium newsletters, and live events — for less than $2/week.