דילוג לתוכן העיקרי

האתגר שאחרי הסכם הגרעין: למנוע התחמשות לא קונבנציונלית

ארה"ב צריכה לקחת בחשבון שעל פי כל ניתוח של המשאבים והשאיפות במזרח התיכון, יש להניח שהמעצמות האזוריות - כגון איראן וסעודיה ואפילו מצרים וטורקיה - עשויות לחתור בטווח הרחוק להצטיידות בנשק גרעיני.
An Israeli naval officer walks on the pier at a naval base in the northern city of Haifa as INS Tanin, a Dolphin AIP class submarine, docks after its arrival in Israel, September 23, 2014. Tanin is the fourth submarine Israel has acquired, and is the first of three German-built Dolphin AIP class vessels ordered by Israel, an Israeli Defence Forces spokesperson said on Tuesday. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: MILITARY) - RTR47EHT
קראו 

הוויכוח המר שניטש על עסקת הגרעין עם איראן מתמקד בעתיד הקרוב - בעשר השנים הבאות לכל היותר. על פי כל ניתוח מציאותי של המשאבים ושל השאיפות באזור, יש להניח שמעצמות אזוריות - כגון איראן וסעודיה או אפילו מצרים וטורקיה - עשויות לחתור בטווח הרחוק לפיתוח או לרכישה של נשק גרעיני. האתגר מספר אחת שעומד בפני המזרח התיכון עשוי, במצב כזה, להיות הקמתה של מערכת אזורית שתמנע שימוש בנשק לא קונבנציונלי.

מומחה גרעין ישראלי, עם ניסיון נרחב ממקור ראשון, שוחח עם אל-מוניטור בעילום שם ואמר כי "אולי הגיע הזמן שישראל תחשוב במונחים חדשים על קיומו של נשק גרעיני בידי הערבים ומדינות מוסלמיות אחרות. עם הזמן, מערכת הרתעה הדדית מפני שימוש בנשק גרעיני - בתמיכתה של ארצות הברית - עשויה להפוך לכורח המציאות. ארצות הברית צריכה לערוב רשמית ליתרונה האסטרטגי של ישראל באזור. במקביל, וושינגטון צריכה לשאוף גם להסכם ביטחוני אזורי, כזה שיכלול שיתוף פעולה אזורי למניעת השימוש בנשק לא קונבנציונלי - אטומי, ביולוגי וכימי - ואם כבר, אז גם את השימוש בנשק קונבנציונלי".

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.