Ana içeriğe atla

Uluslararası güç Gazze’yi kurtarabilir mi?

Gazze Şeridi’nde giderek kötüleşen yaşam koşulları karşısında İsrail, Gazze’nin kara ve deniz sınırlarında kontrolün uluslararası bir güce bırakılmasını ciddi şekilde düşünmeli. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Palestinians take part in a protest against the Gaza blockade, near Israeli Erez crossing in the northern Gaza Strip January 5, 2017. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa - RTX2XME1

İsrail Askeri İstihbarat Başkanı Tümgeneral Herzl Halevy’nin barut fıçısına dönen Gazze Şeridi’nin İsrail’in yüzüne patlayacağı yorumu Gazze’deki insani krizi yakından izleyeneler için yeni bir şey ifade etmiyor. İnsan hakları örgütü Gişa’nın yaptırdığı son araştırmaya göre İsrail halkının yüzde 67’si, Gazze’ye 10 yıldır uygulanan ablukanın İsrail’in güvenliğine zarar verdiğini, yüzde 70’i de Gazze halkının yaşam koşullarının düzelmesi hâlinde İsrail karşıtlığının, İsrail’e yönelik şiddetin azalacağını düşünüyor.

1 Mart’ta Knesset Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’ne kapalı brifing veren Halevy, burada yaptığı değerlendirmelerin bir kısmını 2015 tarihli Birleşmiş Milletler raporuna dayandırdı. Rapor, mevcut gidişatın sürmesi hâlinde Gazze Şeridi’nin 2020 yılına kadar yaşanabilir bir yer olmaktan çıkacağı uyarısında bulunuyor. Raporu hazırlayan BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı, İsrail’le 2009’dan sonra yaşanan üç savaşın Gazze’de yıkıcı sonuçlar doğurduğuna dikkat çekiyor. Bu çatışmaların sonuncusu ve en uzunu olan 2014 yazındaki Koruyucu Hat Harekâtı, Gazze’de yarım milyon Filistinliyi evinden etti ve halkın çoğunluğunu daha da derin bir yoksulluğa soktu. İşsizliğin yüzde 44’e ulaştığı Gazze’de hanelerin yüzde 72’si gıda güvenliğinden yoksun.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.