Ana içeriğe atla

Ankara’nın Suriyeli sığınmacılar kartı etkisini neden yitirdi?

Bütün işaretler, Ankara’nın Yunanistan sınırında başlattığı “sığınmacı krizi”nin fiilen sona erdiğini gösteriyor. Operasyonun, Türk ordusunun İdlib’deki hava saldırısında uğradığı kaybın ardından Türk kamuoyunu teselli etmekte faydalı olduğu ileri sürülebilir ama Avrupa üzerinde beklenen etkiyi yaratmadığı da aşikâr.
A migrant walks near Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Edirne, Turkey, March 10, 2020. REUTERS/Murad Sezer - RC2WGF9OOAQ1
Oku 

Türkiye’nin batısındaki sınır kenti Edirne’nin valiliği, 17 Mart’ta bir açıklama yaparak, 28 Şubat’tan itibaren Edirne'ye gelerek Avrupa Birliği topraklarına geçen göçmen sayısının 147 bin 132 olduğunu ilan etti. İlk bakışta basit ve rutin gibi görünen bu açıklama vasıtasıyla aslında zımnen ilan edilen ise Ankara tarafından 28 Şubat’ta başlatılan, “Türkiye’deki sığınmacıları Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gönderme operasyonu”nun fiilen sona erdiğiydi. Operasyona girişildiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Şubat’ta şu sözlerle açıklanmıştı: “Ne dedik aylar önce, ‘Böyle giderse kapıları açmak zorunda kalacağız.’ İnanmadılar. Biz dün ne yaptık? Kapıları açtık. (Sınırı geçen mülteci sayısı) Bu sabah itibariyle 18 bin oldu.” Erdoğan, “Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız ve bu devam edecek” diyerek de kararlılığını vurgulamıştı. 

Yüzlerce mülteci 28 Şubat sabahından itibaren, kimler tarafından tutulduğu tespit edilemeyen otobüslerle İstanbul’dan Yunanistan sınırına ücretsiz olarak taşınmaya başlandı. Gelişmeden öncesinde haberdar edilen çok sayıda TV kanalı, sığınmacıların şehrin merkezi Aksaray’daki geniş bulvarda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün karşısındaki kaldırımın kenarına park etmiş çok sayıda otobüse birbirlerini adeta ezerek binmelerini canlı olarak yayınladı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.