Ana içeriğe atla

Türkiye neden yabancı gazeteciler için mayın tarlasına dönüşüyor?

Türkiye’deki yabancı gazetecilerden üçünün basın kartını yenileme başvurusu reddedildi. 50 gazeteci 31 Aralık’tan beri yanıt alamıyor. İç siyasetin türbülansa girdiği bir dönemde yabancı basın kovuluyor.
German-Turkish journalist Deniz Yucel walks through a plane as he is flanked by a group of people at Ataturk International Airport in Istanbul, Turkey, February 16, 2018. REUTERS/Huseyin Aldemir - UP1EE2G1ER906
Oku 

Türkiye habercilik açısından artan oranda “karartılmış ülke” haline geliyor. 2016’dan bu yana yüzlerce yayın organının kapatılıp ana akım medyanın tamamen kontrol altına alındığı bir dönemde yabancı gazetecilerin işi de zorlaşıyor. Zaman zaman hükümet yetkililerinin doğrudan hedefi haline gelen ve farklı baskı mekanizmalarına maruz kalan yabancı gazeteciler, şimdi basın kartlarının yenilenmemesine bağlı olarak Türkiye’de çalışamaz hale geliyor.

Birkaç aydır var olan bu sorun, 28 Şubat’ta İstanbul’daki AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı'nda patlak verdi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen toplantıya bazı gazetecilerin alınmamasını eleştirerek "Bazı AB gazetecileri toplantıya alınmadı. Basın özgürlüğü temel bir haktır" dedi. Toplantıya giremeyen gazeteciler arasında Süddeutsche Zeitung, ZDF, Tagesspiegel ve ARD muhabirleri vardı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.