Ana içeriğe atla

Türkiye yargısının ‘Kürdistan’ operasyonu

Türkiye’de Kürt sorununa çözüm bulmak için başlatılan sürecin etkisiyle “Kürdistan” ismiyle açılan parti ve derneklere yıllar sonra davalar açılıyor.
Protestors with flags of Kurdistan scuffle with policemen in plain clothes during a May Day demonstration in Istanbul, Turkey, May 1, 2016.    REUTERS/Murad Sezer - LR1EC510RJ66T
Oku 

DİYARBAKIR – “Kürdistan” ismi Kürtler tarafından günlük hayatta sıkça kullanılsa da resmi bir karşılığı hiçbir zaman olmadı. Bu ismi en çok kullananlar 1980 öncesinde faaliyet gösteren illegal örgütlerdi. Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) bunlardan sadece birkaçıydı. 1990’lı yıllarda, Kürdistan ismini kamuya açık alanda kullanmak çok ciddi ceza riskini de beraberinde getiriyordu.

2000’li yıllara gelindiğinde bu tablo değişti. Özellikle Kürt sorununa çözüm bulmak için 2013 yılında başlatılan çözüm süreci beraberinde yumuşamayı da getirdi. Devletin “Kürdistan” kelimesine resmi bakışı değişmese de günlük hayattaki kullanımı görmezden gelinmeye başlandı. İşte bu dönemde Kürdistan ismini kullanan siyasi partiler, dernekler, sivil toplum kuruluşları açılmaya başladı. Kürdistan adı hem dernek ve partilere ait resmi işlemlerde hem de kamuya açık alanlarda rahatça kullanılabilir oldu. Ancak devlet bu gelişmelere tümden reflekssiz kalmadı. Partilere isim ve tüzüklerini değiştirmeleri uyarısı yapılsa da ortamın ruhu gereği süreç ağırdan alındı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.