Ana içeriğe atla

İran İstanbul’daki Suriye zirvesine niçin katılmadı?

Fransa, Almanya, Rusya ve Türkiye liderlerinin 27 Ekim’deki Suriye zirvesine İran’ın katılmaması pek çok spekülasyona yol açsa da İran toplantıya katılmadan kazanım elde etti. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
French President Emmanuel Macron, Turkish President Tayyip Erdogan, Russian President Vladimir Putin, German Chancellor Angela Merkel walk at the Vahdettin Mansion, during a summit on Syria, in Istanbul, Turkey October 27, 2018. Kayhan Ozer/Pool via REUTERS - RC1258FD9310
Oku 

Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya liderleri Suriye krizini görüşmek üzere 27 Ekim’de İstanbul’da bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde taraflar Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü vurgularken Suriye’de terörle mücadelenin sürmesi gerektiğinin altını çizdiler. Açıklamada ayrıca Suriye krizinin “müzakere edilmiş bir siyasi süreç” ile çözülmesi gerektiği vurgulanarak “mültecilerin Suriye’ye güvenli ve gönüllü dönüşü” için gerekli koşulları sağlama çağrısı yapıldı. Liderler İdlib’de gerilimi azaltmak amacıyla Rusya ve Türkiye arasında 17 Eylül’de sağlanan Soçi anlaşmasına da destek ifade ettiler.

Suriye krizinde bir ilk olan dörtlü zirve, Rusya ve Türkiye’nin Astana barış süreci kapsamındaki çalışmaları ile Avrupa’nın Suriye yaklaşımı arasında bağ kurma ihtimali açısından son derece önemliydi. Tam da bundan dolayı Astana sürecinin üçüncü sacayağı olan İran’ın zirvede yer almaması Astana’daki ortakları tarafından dışlanıp dışlanmadığına dair çeşitli spekülasyonlara yol açtı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.