Ana içeriğe atla

Sınır muhafızları Türkiye’yi neden korkutuyor?

Suriye’nin kuzeyinde Pentagon ve CIA’in eğitiminden geçmiş bir sınır gücü, Kürtlerin liderliğindeki askeri yapının kurumsallaşması ve meşruiyet kazanması anlamına geliyor.
A Turkish military armoured vehicle guards on the border line located opposite the Syrian town of Atimah, Idlib province, in this picture taken from Reyhanli, Hatay province, Turkey October 10, 2017. REUTERS/Osman Orsal - RC117E0C0980
Oku 

ABD’nin bir süredir kurmaya çalıştığı “Suriye Sınır Güvenliği Gücü” Afrin’e müdahale için fırsat arayan Türkiye’nin elinde ilave gerekçeye dönüşürken Washington ile Ankara arasındaki gerilimin de yeni adresi oldu. Ankara’yı daha ciddi bir dille konuşmaya iten iki tetikleyici unsur öne çıkıyor: Birincisi “yeni bir ordu kurmaya çalışmıyorum” dese de ABD’nin eğittiği muhafızlar Irak’ın yanı sıra Türkiye sınırlarında da görev yapacak. Bu muhafızlar Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) bağlı unsurlar olacak. İkincisi Pentagon’a ilaveten CIA’in de dahil olduğu bir eğitim sürecinden geçen güç daha fazla kurumsallaşacak ve meşruiyet kazanma şansı yakalayacak. Adı ne olursa olsun yeni gücün teşekkülü Ankara’nın ekim 2014’ten bu yana bir türlü önleyemediği Pentagon-YPG ortaklığının İslam Devleti’nin (İD) çöküşüne paralel olarak bitebileceğine dair beklentiyi de yok ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile son telefon görüşmesinde YPG’ye yardımın kesileceği konusunda biraz umutlanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmeden çıkan sonucu “Trump ‘Talimatı verdim, bundan sonra silah verilmeyecek’ dedi” şeklinde aktarmıştı. Beyaz Saray ise “sahadaki ortaklara askeri destek konusunda yeni düzenlemelerin planlandığını” açıklamakla yetinmişti.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.