Ana içeriğe atla

Kürt referandumu Rusya için iki tarafı keskin kılıç

Rusya Iraklı Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etme isteğine saygı duyduğunu söylüyor ama Iraklı Kürtlerin bağımsızlığı Rusya’nın menfaatlerini zedeleyecek gibi görünüyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and co-chair of the pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP) Selahattin Demirtas arrive for a meeting in Moscow, Russia, December 23, 2015. REUTERS/Maxim Shemetov - GF10000274576
Oku 

Iraklı Kürtlerin 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu, Orta Doğu’daki oyuncular arasında siyasetin ne kadar iç içe geçtiğini gösterdi. Diplomatik oyunlara yabancı olmayan Rusya, tipik strateji olarak en hareketli süreçlere dâhil olur ve kazanım elde etmeye, kendini bölgede daha görünür kılmaya çalışır.

Irak Kürdistanı konusunda Rusya’nın net ve tutarlı bir siyaset izlediğini söylemek zor. Moskova’nın merkezi Bağdat hükümeti ve Erbil’deki Kürt yönetimiyle ilişkileri son derece durumsal. Ancak Moskova her ikisiyle sağlam tarihsel bağlara sahip. Bağdat’la ilişkiler General Abdül Kerim Kasım’ın Batı yanlısı monarşiyi devirdiği 1958 yılına dayanır. Kürdistan’la ilişkiler ise daha girift. Merhum Mustafa Barzani’nin Sovyetler Birliği’nde 10 yıllık bir sürgün dönemi yaşaması Moskova ile Barzani ailesi arasında sağlam bir bağ oluşturmuşa benziyor. Mustafa Barzani’nin oğlu Mesud Barzani bugün Erbil merkezli Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkanı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.