Ana içeriğe atla

Yargıda itaat ve talimat devri

Erdoğan’ın “alçak”, “zalim”, “vatan haini” ve “ahlaksız” gibi hakaretlerine maruz kalan akademisyenlerden Baskın Oran’ın açtığı davada, mahkeme Cumhurbaşkanı’nın sözlerini “doğal” buldu. Erdoğan’ı eleştiren yüzlerce kişi hakkında açılan soruşturmalar ve tutuklamalar ise devam ediyor.
A photo taken on July 20, 2016 shows a Turkish flag on the Istanbul Justice Palace (Adalet Sarayi).
Turkish President Recep Tayyip Erdogan on July 20 chaired a crunch security meeting for the first time since the failed coup, as global alarm grew over a widening purge that has seen around 50,000 people either detained or sacked. / AFP / BULENT KILIC        (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images)
Oku 

15 Temmuz 2016 tarihi Türk demokrasisinde ivmenin aşağıya yönelmesinin iki yönlü göstergesini oluşturdu. Vahap Coşkun’un veciz anlatımıyla, “15 Temmuz, devletin içine sızmış bir grubun demokratik düzene karşı gerçekleştirdiği bir kalkışmaydı. İktidar koltuğunda oturanlar, devletin en kritik organlarının kendi denetimlerinin dışında işlediği ve aslında iktidarlarının büyük oranda ‘göstermelik’ olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldılar.”

Ne var ki, 16 Temmuz tarihinden itibaren bu duruma karşı alınan ölçüsüz ve hukuk sınırlarını zorlayan tedbirler, bu durum gerekçe gösterilerek atılan otoriter ve keyfi adımlar demokrasiye karşı ikinci bir darbe halini oluşturdular. AKP bu ortamda popülist milliyetçi bir düzenin restorasyonu istikametinde hızla yol aldı ve almaya devam ediyor. 16 Nisan’da halkın onayına sunulacak anayasa teklifinin anlamı da bir bakıma budur.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.