Ana içeriğe atla

Rafsancani’nin ölümü olası Suudi-İran diyaloğuna son darbe miydi?

Körfez’deki bölünmüşlüğü aşmak ve İran-Suudi Arabistan ilişkilerini düzeltmek için defalarca devreye girerek diyalog köprüleri kurmaya çalışan Ayetullah Ekber Haşimi Rafsancani’nin ölümü İran-Suudi uzlaşı ihtimallerini azalttı mı? İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Flames rise from Saudi Arabia's embassy during a demonstration in Tehran January 2, 2016. Iranian protesters stormed the Saudi Embassy in Tehran early on Sunday morning as Shi'ite Muslim Iran reacted with fury to Saudi Arabia's execution of a prominent Shi'ite cleric. REUTERS/TIMA/Mehdi Ghasemi/ISNA ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKE
Oku 

TAHRAN, İran — Körfez’in iki yakasında iki adam --beyaz sarığıyla İran Cumhurbaşkanı ve geleneksel Arap kefiyesiyle Suudi Kralı-- bir dönem ülkeleri arasında diyalog köprüsü olmayı başarabilmişlerdi. Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ölümünden iki yıl sonra Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin de hayatını kaybetmesiyle Körfez’deki diyalog köprüsünün iki taşıyıcı sütunu çökmüş oldu. Nitekim iki ülke ilişkilerinin düzelmesi için son umut ışığı Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçisi’nin nisan 2014’te Rafsancani’yi alnından öpmesiydi. Halk bu jestin Suudi-İran ilişkilerine yeniden hayat verebileceğini düşünmüştü ancak beklenen olmadı.

Merhum Rafsancani Al-Monitor’a 2015’te verdiği bir röportajda şöyle konuşmuştu: “Bölgede, Suriye, Irak, Yemen ve Bahreyn’de yaşanan son gelişmeler arada mesafe yarattı. Elbette İran hükümeti birlikte çalışmaya karar verirse bunu aşmak da zor olmayacaktır, geçmişteki kadar zor olmaz.” Rafsancani mevcut statükoyu değiştirebilecek tek kişi olarak görülse de bu sözleri o zaman bile aşırı iyimser bulunmuştu.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.