Ana içeriğe atla

Türkiye Güneydoğu’yu BM yetkililerine açacak mı?

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM yetkililerinin çatışmaların yaşandığı Güneydoğu’daki insan hakları ihlallerini araştırabilmeleri için Türkiye’den izin istiyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
A woman looks at a building, which was damaged during the security operations and clashes between Turkish security forces and Kurdish militants, in the southeastern town of Cizre in Sirnak province, Turkey March 2, 2016. REUTERS/Sertac Kayar - RTS9000
Oku 

ABD ve Avrupalı müttefikleri Türkiye’nin giderek insan hakları cehennemine dönüşmesine neredeyse tamamen sessiz kalırken, saygın uluslararası kuruluşlar ülkeden hemen her gün yeni insan hakkı ihlalleri raporluyor. İnsan hakları aktivistlerine göre Türkiye basının susturulması, gözaltında işkence ve Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu Güneydoğu’da sivillere uygulanan kitlesel şiddet vakalarıyla bir zamanlar model olarak gösterildiği Orta Doğu’daki diktatörlükleri andırmaya başladı.

Bu uyarı korosuna şimdi yeni ve eleştirel bir ses daha katıldı: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği. Cenevre merkezli Yüksek Komiser Zeid Raad El Hüseyin Türkiye’yi alışılmadık derecede sert bir açıklamayla eleştirdi. Eleştirilerin sebebi Cizre’de Aralık 2015’ten mart ayına kadar süren 75 günlük aralıksız sokağa çıkma yasakları sırasında güvenlik güçlerinin işlediği sarsıcı insan hakları suçlarına dair yaygın iddialardı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.