Ana içeriğe atla

Yeni ahlak ajanları İran toplumunu nasıl etkileyecek?

İran’da 7 bin gizli ahlak ajanının görevlendirilmesi basında ve sosyal medyada büyük tepkiyle karşılanırken eleştiriler uygulamanın toplumsal maliyetine odaklanıyor. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
RTX70YA.jpg
Oku 

Tahran emniyet müdürünün geçtiğimiz günlerde 7 bin gizli ahlak ajanının görevlendirildiğini açıklaması İran basını ve sosyal medyada büyük tepkiyle karşılandı. Tepki büyük ölçüde girişimin toplumsal sonuçlarına odaklandı: özel hayat ve yurttaşlık haklarının ihlali, olası istismarlar ve insanlar arasında güvensizliğin yaratılması. Ayrıca uygulamanın muğlaklığı da kaygı konusu oldu. Örneğin kimlerin hedef alınacağı, gizli ajanların nasıl eğitileceği ve çalışacağı, bu faaliyetlerin ne kadar hukuki olacağı soru işareti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise seçim kampanyasında şu sözü vermişti: “Toplumda gerçek anlamda güvenlik sağlamak için polisle birlikte çalışacağım ve meçhul, kimliği belirsiz ajanların insanları sorgulamasına izin vermeyeceğim.” Bu vaat şimdi sorgulanıyor. Ancak yönetimden gelen açıklamalara bakılırsa medyada yer alan kaygı ve eleştirilerin benzerleri cumhurbaşkanlığı kademesinde de dile getiriliyor. Nitekim Ruhani “Özgürlükler kanundan başka bir şeyle sınırlandırılmaz. Yönetim ve yargı bile insanları kısıtlayamaz.” şeklinde konuştu. Ayrıca yönetimin bu konuda “yürütme yetkisi dâhilinde her şeyi yapacağına” söz verdi.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.