Ana içeriğe atla

Türkiye’nin Suriye’deki etkisi Mısır’ı harekete geçirdi

Mısır ve bölgesel müttefiki Suudi Arabistan Suriye krizi ve krizin nasıl çözüleceği konusunda anlaşamıyor. Suriyeli muhalif gruplar ise Kahire’nin krize çözüm bulmak için yeterli katkı vermemesinden şikâyetçi. İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir.
Former Syrian Coalition head Ahmad al-Jarba (L) attends the opening session of a Syrian opposition conference, in Cairo, Egypt June 8, 2015. Syrian opposition members are meeting with Egyptian officials in Cairo to discuss the ongoing crisis in Syria and the need for a united opposition.  REUTERS/Mohamed Abd El Ghany - RTX1FN3W

KAHİRE — Suriyeli muhalif güçlerin 8 Haziran’da Kahire’de düzenledikleri konferansın ardından Mısır, Suriye krizine ilişkin yeni bir politika benimsemiş gibi görünüyor. Eskiden stratejik bölgesel ortağı Suudi Arabistan’ı destekleyen Kahire hükümeti artık askeri çözümü reddediyor ve 2011’de Suriye devrimiyle patlak veren krizin siyasi yoldan çözülmesini istiyor.

Kahire’nin Suriye’ye ilişkin pozisyonu, 25 Ocak devriminden şu anki Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi’nin iktidarına kadar dört yıl içinde her yönetimle değişti. 2011-2012 yılları arasında iktidarda olan askeri yönetim diplomatik sessizliğini koruyarak Arap Birliği üzerinden dahi hiçbir önemli rol üstlenmeye yanaşmadı. Ardından Muhammed Mursi Cumhurbaşkanı oldu. Suriye lideri Beşar Esad’ı devirmeyi ahlaki bir görev addeden Mursi Suriye’yle diplomatik ilişkileri kopardı ve Kahire Suriyeli muhalif güçler için güvenli bir liman hâline geldi. Ancak haziran 2014’te iktidara gelen Sisi’yle işler bir kez daha değişti. Suriye konusunda karşıt cephelerde duran Suudi Arabistan ve Rusya başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel aktörleri karşısına almaktan kaçınan Sisi ortada durmaya çalıştı.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.