Ana içeriğe atla

Orduda kutuplaşma mı var?

Orduda mutlakiyetçi şahinlerle ile reform yanlısı kuğular arasında yaşanan mücadelenin nasıl sonuçlanacağı henüz belirsiz, ama reform yanlılarının hukukun üstünlüğü, demokrasi ve gelecek için reform vurgusu Türkiye’ye yakışan bir seçenekmiş gibi duruyor.
Former army chief Ilker Basbug (C) speaks to media after being released from prison outside Silivri prison complex near Istanbul March 7, 2014. A Turkish court ordered the release of Basbug from a life sentence on Friday, adding to uncertainty over the fate of court cases trying coup plots against Prime Minister Tayyip Erdogan. The decision followed a constitutional court ruling on Thursday that Basbug's incarceration for his alleged role in the 'Ergenekon' conspiracy violated his rights, as the court tryin
Oku 

Türk ordusunu tanıyanlar iyi bilir: Emekli generallerin medya üzerinden verdikleri mesajlar görevdekiler üzerinde karşı konulması güç bir psikolojik baskı yaratır. Son günlerde de böyle oluyor. Türkiye’de uzun zamandır suskun olan emekli generaller tekrar konuşmaya başladı. Özellikle sessizliğini bozanlar arasında Ergenekon davası kapsamında 26 ay tutuklu kaldıktan sonra geçen yıl salıverilen Genelkurmay Eski Başkanı Org.İlker Başbuğ (2008-2010) ve onun döneminde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yapan Korgeneral İsmail Hakkı Pekin öne çıkıyor. Başbuğ gibi Ergenekon davası kapsamında 2011’de tutuklanan Korgeneral Pekin, 2007-2011 arasında 4 yıl gibi uzun bir süre Türk Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanlığı gibi önemi bir görevi yürütmüştü. Korgeneral Pekin şimdi ulusalcı ve anti-Amerikancı söylemleri ile tanınan radikal sol Vatan Partisi (eski İşçi Partisi) başkan yardımcılığını yapıyor.

Peki deneyimli bir istihbaratçı olmasına rağmen Gen.Pekin medyada niçin sık sık konuşuyor? Geçmişte uğradığını düşündüğü haksızlıklardan mı yoksa aktif bir siyasetçi olma çabasından mı? Al-Monitor’e konuşan ve adını açıklamak istemeyen üst düzey emekli bir askere göre her ikisi de doğru. “Pekin’in çabası geçmişte Gülencilerin kontrolündeki ‘paralel yapının’ Türk ordusuna yönelik kumpaslarına ve bunlar neticesinde meydana gelen haksızlıklara dikkat çekmek. Ama aynı zamanda bunu net bir siyasi söylem ve amaçla yapıyor. Konuşan da taze emekli istihbaratçı bir general ve taze bir siyasal parti başkan yardımcısı olunca bu hak arama çabası da siyasallaşmış oluyor” diyor ve ekliyor “Ben bunu doğru bulmuyorum. TSK’ya yönelik geçmişte yapılan haksızlıklar siyasi rant malzemesi yapılmadan şeffaf süreçlerle sorgulanmalı ve bu haksızlıkları yapanlar hukuk önünde hesap vermeli. Bu süreç siyasallaşırsa sapla samanı ayırmak mümkün olmaz ve gene haksızlıklar yapanın yanına kar kalır. Şu anda Türk ordusuna daha çok siyaset değil daha çok hukuk lazım.”

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.